Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia vil forby nytt islamist-parti

ANKARA (NTB-AFP): Tyrkiske myndigheter lover å forby ethvert politisk parti som forsøker å ta opp arven etter det pro-islamske Velferdspartiet som ble forbudt av forfatningsdomstolen i forrige uke, advarte Tyrkias riksadvokat i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom vi får forståelsen av at et parti opptrer som etterfølger til Velferdspartiet, vil vi prøve å få det forbudt av forfatningsdomstolen, sa riksadvokat Vural Savas til den liberale avisen Sabah søndag.

Savas uttalelser kom etter at et høytstående medlem av Velferdspartiet kunngjorde at det oppløste partiet ville gjenoppstå under nytt navn, men uten den tidligere lederen Necmettin Erbakan.

- Vi vil fortsette vår kamp under et nytt navn og en ny leder, sa Erbakans nære medarbeider Lutfu Esengun lørdag.

Advarselen fra riksadvokaten var imidlertid ikke til å misforstå.

- Dersom medlemmer av Velferdspartiet i stort antall slutter seg til et nytt parti, og dersom den islamist-vennlige pressen og Erbakan støtter dette partiet, vil vi få det oppløst, sa han.

Forsvarer forbud

Det var fredag den tyrkiske forfatningsdomstolen forbød Velferdspartiet, som er nasjonalforsamlingens største, for virksomhet som angivelig hadde til hensikt å styrte landets sekulære styre. Partilederen og den tidligere statsministeren Erbakan ble sammen med to av sine medarbeidere utestengt fra politikken i fem år.

Ifølge Tyrkias grunnlov kan et politisk parti som i realiteten er det samme som et tidligere forbudt parti risikere å bli oppløst. Kriteriene for en slik avgjørelse er imidlertid vage.

President Suleyman Demirel forsvarte på sin side forbudet av Velferdspartiet.

- Jeg skulle ønske at situasjonen ikke hadde blitt så alvorlig som den har, men ingen har likevel rett til å bryte landets lover, sa Demirel til fjernsynskanalen NTV lørdag.

- Man bør trekke den lærdom fra denne avgjørelsen at forfatningsdomstolen og folket verner om vårt styresett, la president Demirel til.

Folkevalgte fortsetter

Velferdspartiets 147 delegater i nasjonalforsamlingen vil bli sittende som partiløse representanter etter fredagens beslutning. Enkelte av Erbakans partifeller har allerede dannet en ny politisk gruppe der de fleste av Velferdspartiets medlemmer vil kunne samles.

- Det kan bli dette partiet vi samler oss om, eller et annet. Det som er sikkert er at det vil vokse fram en ny politisk gruppering, sa den tidligere menneskerettsministeren Esengun.

Domsavgjørelsen mot Velferdspartiet og Erbakan vil formelt tre i kraft når de blir kunngjort i det offisielle meldingsbladet Gazette, antakeligvis denne uken.

Erbakan hevdet lørdag at den europeiske menneskerettsdomstolen ville dømme Tyrkia for å ha forbudt Velferdspartiet på det han omtalte som ikke-legalt grunnlag.

Både USA og Storbritannia har kritisert forfatningsdomstolens beslutning fordi den ifølge de vestlige myndighetene kan hindre demokratisk pluralisme i Tyrkia.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!