Tyrkia vil inn i Irak

Tyrkia vil gå 2 mil inn i det nordlige Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul sier i dag at Tyrkia vil gå 20 kilometer inn i det nordlige Irak for å holde flyktninger ute.

Tyrkia sier at de bare vil sende styrkene inn om en krisesituasjon oppstår. Det er flommen av flyktninger som bekymrer, understreker utenriksministeren, ifølge AP.

Landet har blitt utsatt for sterkt amerikansk press. USA forsøker å hundre at det blir sendt inn styrker til Nord-Irak. Washington frykter at tyrkiske styrker kan ende opp i krig med de irakiske kurderne eller medvirke til at styrkene opplever flere episoder med såkalt «friendly fire».

Gul sier Tyrkia har bestemt seg for å handle. Etter gulfkrigen i 1991 flyktet hundretusenvis av sultne, frossne irakiske kurdere fra Husseins styrker og over til den tyrkiske grensa. Det førte til en humanitær katastrofe i landet.

Gul sier at Tyrkia vil lage en 20 kilometer bred sone ved sin grense.

- Vi vil holde alle flyktningene der. Det er svært klart. Dette er ikke et befolket område og dette området skal vi ha av sikkerhetsmessige grunner. Om behovet er der er dette vår plan, sier statsråden.

Hvor mange soldater han vil sende inn kommer an på behovet, sier Gul, som understreker at tyrkiske og amerikanske tjenestemenn diskuterer de tyrkiske planene.

USAs utsendning Zalmay Khalilzad er i Ankara i dag for samtaler med tyrkerne. En amerikansk tjenestemann sier at målet for hans samtaler er å holde tyrkiske tropper utenfor nord-Irak.