VIL OPPRETTE PROFESJONELL HÆR: Tyrka trapper opp kampen mot gerijla-krigere i grenseområdene mot Irak. Foto: AP Photo/Kayhan Ozer, Anatolia/Scanpix
VIL OPPRETTE PROFESJONELL HÆR: Tyrka trapper opp kampen mot gerijla-krigere i grenseområdene mot Irak. Foto: AP Photo/Kayhan Ozer, Anatolia/ScanpixVis mer

Tyrkia vil opprette ny profesjonell hær

Trapper opp kampen mot gerilja-krigere på grensa til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tyrkia jobber med planene rundt å få på plass en spesialtrenet hær som skal operere på de utfordrende områdene i grenseområdene mellom Tyrkia og Irak, melder nyhetsbyrået AP.

Tyrkia har lenge vurdert å opprette en profesjonell hær for å kjempe mot gerilja-krigerne fra Kurdistans Arbeiderparti (PKK), som er ansett som en terrororganisasjon av både EU og USA. PKK har i dag en stor base i Qandilfjellene i det kurdiske autonome området i Irak.

PKKs mål er å løsrive de rundt 15 millionene kurdere fra Tyrkia og danne en egen uavhengig stat.

Tyrkias nåværende hær er i stor grad basert på unge og uerfarne rekrutter som utfører den obligatoriske verneplikten på 15 måneder. De vernepliktige er ansett som for dårlig trent til å kjempe mot erfarne og kampvillige geriljakrigere.

Spesialhæren vil bestå av profesjonelle soldater rekruttert til å tjenestegjøre i opptil 10 års bevoktning av grensa til Irak, sier statsminister Recap Tayyip Erdogan ifølge tyrkiske medier.

Forsvarsminister Vecdi Gondul bekrefter at det jobbes med planene, men vil ikke kommentere størrelsen på den planlagte hæren.

- Det er viktig å huske at i Tyrkia har hæren tre forskjellige funksjoner, forklarer NUPI-forsker Einar Wigen til Dagbladet.

- Den har den vanlige rollen med å beskytte mot angrep utenfra og fra opprørsbevegelser. Og som de fleste nok har fått med seg, tjener den som garantist for statens sekulære karakter. Disse to tingene kan en profesjonell hær klare like godt, eller bedre enn en vernepliktshær. Men i tillegg til disse to rollene, har den en samfunnsintegrerende funksjon.

- Dette er kanskje enda viktigere, fordi verneplikten former menn fra alle deler av landet og alle lag av befolkningen til tyrkiske samfunnsborgere, forteller Wigen, som er ekspert på tyrkisk utenrikspolitikk.

I Tyrkia er dette en av de mest vellykkede metodene for integrasjon, mener han.

- Jeg tror ikke den tyrkiske militærledelsen undervurderer denne funksjonen, og det er en av grunnene til at vi neppe får se en helprofesjonell hær i Tyrkia med det aller første.

Tyrkia har allerede titusener av tropper som vokter grensa, i tillegg til en stil regjeringsvennlig milits bestående av lokale kurdere. Tyrkias regjering ga i fjor flere kulturelle og politiske rettigheter til kurdere for å redusere støtten PKK har sørøst i landet.

Men PKK har i det siste intensivisert angrepene mot Tyrkia. Mer enn 20 soldater har hittil blitt drept, ifølge AP.