- Tyrkia vil sende tropper inn i Irak og Syria for å bekjempe IS

Godkjent av nasjonalforsamlingen.

GRENSA: Det er kamper i Syria, svært nær den tyrkiske grensa, hvor en tyrkisk soldat her står klar. Tyrkias nasjonalforsamling ga i dag regjeringen tillatelse til å kunne delta i kamper i Irak og Syria. Foto: AFP / BULENT KILIC / NTB SCANPIX
GRENSA: Det er kamper i Syria, svært nær den tyrkiske grensa, hvor en tyrkisk soldat her står klar. Tyrkias nasjonalforsamling ga i dag regjeringen tillatelse til å kunne delta i kamper i Irak og Syria. Foto: AFP / BULENT KILIC / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyrkiske nasjonalforsamlingen har godtatt at Tyrkia kan sende tropper for å bekjempe Den islamske stat (IS) i Syria og Irak, ifølge nyhetsbyrået AP.

Avstemningen i parlamentet endte  med 298 ja-stemmer mot 98 nei.

Mandatet har en varighet på ett år, og gir også grønt lys til at utenlandske soldater kan stasjoneres i Tyrkia, samt å bruke landets militærbaser til samme formål. Det forplikter imidlertid ikke Tyrkia å sende styrker til Syria eller Irak.

Soldatbaser Allerede i morgen kan utenlandske styrker som ønsker å bruke Tyrkia som base for kamphandlinger mot IS i Syria og Irak, slå seg ned i Tyrkia. Beslutningen betyr også at den tyrkiske regjeringen har fått godkjenning til straks å sende soldater til begge landene for å bekjempe opprørsgruppa Den islamske staten.

Rundt 60 land har fra før gitt sin støtte til USAs kamp mot IS. Siden august har USA utført bombeangrep mot terrorgruppa i Irak, og siden 22. september har de også angrepet gruppa i Syria.

Kamper like ved grensa Opprørere fra Den islamske staten (IS) er i ferd med å innta byen Ayn al-Arab på grensa mellom Syria og Tyrkia. Ifølge øyenvitner i området pågikk det torsdag harde kamper mellom opprørerne og kurdisk milits bare noen få hundre meter sør og sørøst for byen, som kurderne kaller Kobani.

Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer, men Tyrkia ble tidligere i uka beskyldt for å ha hindret kurdisk motstand mot IS.

Ifølge Hurriet Daily News kom det fram under dagens avstemning at Tyrkia ikke har umiddelbare planer om gå inn i landene, men at det er tre intensjoner med å sette i gang tiltakene umiddelbart.

Tyrkia vil etablere sikkerhetssoner i Syria der de kan bistå med humanitær hjelp til syrere, sørge for flyborbud over disse sonene og trene opp og forsyne Den frie syriske armé i Tyrkia.

Tyrkia fikk i går kveld kritikk av Iran for å øke spenningen i området med de nye tiltakene, som de mener kan føre til opptrapping av konflikten.