Svensk Nato-medlemskap

Tyrkias krav til Sverige

Alle Natos 30 medlemsland må godkjenne et svensk og finsk Nato-medlemskap. Nå kan Tyrkia alene sette en stopper for et samlet Norden i Nato.

UT MOT SVERIGE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Sverige støtter terrororgansiasjoner i Tyrkia. Foto: AP / NTB
UT MOT SVERIGE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Sverige støtter terrororgansiasjoner i Tyrkia. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 18. mai leverte Sverige og Finland søknader om Nato-medlemskap til generalsekretær Jens Stoltenberg.

Dersom Nato-søknadene blir godkjent vil det bli et samlet Norden i Nato. En situasjon som gi nye muligheter for forsvarssamarbeid som vi bare kunne drømme om før, ifølge Seniorforsker i Nupi, Karsten Friis.

Tyrkia, og Tyrkia alene, kan imidlertid sette en stopper for dette «drømmesamarbeidet».

- HISTORISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finland og Sveriges ambassadører til NATO onsdag 18. mai. Video: AP Vis mer

- Finansierer terrorisme

Landets president, Recep Tayyip Erdogan, har tidligere uttalt at det vil være en feil å innlemme de to nordiske landa i Nato.

Bakgrunnen skal være at Tyrkia mener Sverige og Finland støtter Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som står på Tyrkias, EUs og USAs terrorliste.

Nå har myndighetene i Tyrkia offisielt gått ut med en liste over krav til Sverige for å godkjenne medlemskapet i forsvarsalliansen.

De tyrkiske kravene til Sverige ble framlagt i en Twitter-melding mandag 23. mai:

  • Tyrkia krever at Sverige slutter å støtte terrorstemplede PKK og den kurdiske geriljaen YPG politisk.
  • Sverige må slutte å finansiere terrorisme.
  • Væpnet støtte til YPG og PKK må avsluttes
  • Den svenske våpenembargoen mot Tyrkia må oppheves.
  • Et globalt samarbeid mot terrorisme, hvor Sverige må gi garantier for sikkerheten i Tyrkia.

- Svenske myndigheter tar imot medlemmer fra terrororganisasjoner, som vi bekjemper, på ministernivå og støtter deres aktivitet i landet, skriver tyrkiske myndigheter i pressemeldinga.

Ifølge Tyrkia har Sverige også støttet YPG og PKK med 376 millioner dollar i tillegg til våpen som angivelig blir brukt mot sivile tyrkere.

- En tabbe

Russlands invasjon av Ukraina viste en gang for alle at det bare finnes én sikkerhetsgaranti i Nato - nemlig medlemskap.

Det fikk Sverige til å snu på sine verdier gjennom to hundre år om å holde seg nøytrale og alliansefrie, med et klart flertall i Riksdagen om å søke mot Nato.

Også Finland har i en årrekke holdt seg nøytrale etter fredsavtalen med datidas sovjetunion som et resultat av vinterkrigen fra november 1939 til mars 1940.

Det har, ikke overraskende, skapt reaksjoner hos naboen i øst med Putin i spissen.

Moskva har gått hardt ut og kalt Nato-avgjørelsen for «et alvorlig feilgrep» og en «tabbe med store konsekvenser».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer