BESKYLDT: President Recep Tayyip Erdogan var rask til å beskylde sin erkefiende Fethullah Gulen for kuppforsøket. FOTO: AFP / NTB Scanpix
BESKYLDT: President Recep Tayyip Erdogan var rask til å beskylde sin erkefiende Fethullah Gulen for kuppforsøket. FOTO: AFP / NTB ScanpixVis mer

Tyrkias president beskylder sin erkefiende for angrepet

Mannen som beskyldes av Tyrkias president er en muslimsk lærd som lever i eksil i USA. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent fredag forsøkte millitære styrker i Tyrkia å kuppe makten i landet. Tyrkias statsminister sier at nesten 265 personer skal være drept. Totalt 1440 skal være skadd og over 2800 er arrestert, ifølge statsministeren.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan var rask med å legge skylden for kuppforsøket på Fethullah Gülen (75), en pedagog og muslimsk lærd som lever i selvpåført eksil i Pennsylvania.

Gülen og Erdogan var tidligere nære allierte, og den muslimske Gülen-bevegelsen hadde en nøkkelrolle i Erdogans vei mot makten. Men etter 2013 har det derimot vært en heksejakt på medlemmer av Gülen-bevegelsen, og både byråkrater, lærere, journalister, dommere, statsadvokater, politifolk og andre tilhengere ble rensket ut.

Fethullah Gülen er leder for nettverket Hizmet, som blant annet inkluderer skoler og veldedige organisasjoner. Hizmet står for en pasifistisk, moderne Islam, som ofte betegnes som en kontrast til salafisme, skriver The Economist.

Ifølge The Guardian skal rapporter ha vist at omkring 10 prosent av de tyrkiske innbyggerne støtter Gülens bevegelse.

Nekter å være innblandet

MILITÆRKUPP: Nytt klipp viser skudd som avfyres fra helikopter mot mennesker på bakken i Tyrkia. Video: CNN Vis mer

Gülen har derimot nektet for å ha noe å gjøre med angrepet, og har fordømt forsøket på statskupp.

- Jeg fordømmer, på den sterkeste måten, forsøket på millitært kupp i Tyrkia. Regjeringen skal velges gjennom frie og rettferdige valg, ikke gjennom makt, skriver han i en uttalelse på e-post, ifølge New York Times.

- Jeg ber til Gud for Tyrkia, for tyrkiske innbyggere og for alle dem som er i Tyrkia, om at denne situasjonen løses fredlig og raskt. Som en som led under flere millitærkupp i løpet av de siste fem tiårene, er det særlig fornærmende å bli anklagert for å ha noen kobling til et slikt forsøk. Jeg benekter kategorisk disse beskyldningene, uttalte han.

Den frivillige organisasjonen Alliance for Shared Values skal være inspirert av Fethullah Gülen.

I en uttalelse skriver de at Gülen og Hizmet, Gülens bevegelse, har jobbet for demokrati og fred: «Vi har konsekvent fordømt militære intervensjoner i innenrikspolitikken. Dette er kjerneverdiene til Hizmets medlemmer. Vi fordømmer enhver militær intervensjon mot Tyrikas innenrikspolitikk».

Live-published photos and videos via Shootitlive

Beskyldt for å stå bak korrupsjonsanklager

Forholdet mellom president Recep Tayyip Erdogan og Fethullah Gülen har kjølnet de siste årene, ettersom Erdogan ble skeptisk til at Gülens bevegelse hadde en så sterk tilstedeværelse i det tyrkiske samfunnet, inkludert media, politi og rettsvesen, skriver Bankok Post.

Gülen flyttet til USA i 1999, kort tid før han ble siktet for forræderi i hjemlandet. Så kom 2013.

En korrupsjonsring i Erdogans parti AKP ble rullet opp i 2013, flere pinlige lydklipp verserte på nett og det ble hevdet at Erdogan selv var på flere av disse. Det ble spekulert i om personer i Gülen-bevegelsen sto bak lekkasjene. Fra partiet AKP var i startgropa bidro Gülen-bevegelsen til visjonen om et muslimsk Tyrkia med sine skoler og mediekonsern, og hadde personer i viktige posisjoner over hele landet.

Erdogan anklaget Fethullah Gülen og tilhengerene for å bygge en «paralell stat» for å styrte ham. Antatte sympatisører med Gülen-bevegelsen har siden blitt rensket ut av statsapparatet. Erdogan stengte skoler som ble styrt av Gülens bevegelse, og sparket hundrevis av politimenn. Han la også ned aviser som ble antatt å være tilhengere av Gülen.

USA ber Tyrkia om bevis

USAs utenriksminister John Kerry har bedt Tyrkia overlevere eventuelle bevis som peker mot at Fethullah Gülen kan kobles til kuppforsøket, skriver BBC. USA skal ikke ha mottat noen forespørsel om utlevering av Gülen. Tyrkias statsminister sa lørdag formiddag at land som velger å støtte Fethullah Gülen regnes å være i krig med Tyrkia.

Tidligere i år har Gulen-bevegelsen også fått skylden for falske kampfiksingsanklager mot foballklubben Fenerbahçe. Fotballklubben hevdet at det var representanter for påtalemyndighet og politi som stod i ledtog med Gülen-bevegelsen som stod bak. De mente at bevegelsen ønsket å overta kontrollen i den ene av Tyrkias to virkelig store fotballklubber.

Tidligere offisert utpekes som bakmann

Flere store medier i Tyrkia melder at en mindre gruppe innenfor landets væpnede styrker har gjennomført angrepet.

En nylig avsatt offiser utpekes som en nøkkelfigur i planleggingen kuppforsøket i Tyrkia, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Offiseren, Muharrem Kose, var juridisk rådgiver for landets militære stabssjef, ifølge nyhetsbyrået DPA.

HØYT SMELL: En politiker sendte direkte fra et møte i parlamentet da en bombe traff parlamentsbygningen natt til lørdag. Video: Periscope/aysesula via Storyful Vis mer
- UT I GATENE: - Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Ingen makt som er sterkere enn folkemakten, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til sitt folk natt til lørdag - det var han tvunget til å gjøre over FaceTime til CNN Turk. Video: CNN Vis mer