Tyrkias presidentvalg kjent ugyldig

Seier for de som ikke ønsker at utenriksminister Abdullah Gül blir president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tyrkiske forfatningsdomstolen har erklært den første runden av presidentvalget for ugyldig.

I Tyrkia er det medlemmene av nasjonalforsamlingen som velger president, og kjennelsen fra forfatningsdomstolen er til fordel for den sekulære opposisjonen som ønsker å forhindre at lederen av det islamistvennlige partiet AKP, utenriksminister Abdullah Gül, skal bli president.

- Det ble tatt en beslutning om å stoppe prosessen, forklarte Hasim Kilic, nestleder for forfatningsdomstolen, på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Beslutningen fra domstolen er endelig, og kan ikke ankes.

Kort tid etter kunngjorde den tyrkiske regjeringen at den ville forholde seg til kjennelsen fra domstolen, og at en ny runde i presidentvalget ville bli avholdt onsdag.Militæret truer Opposisjonen mener at AKP misbruker sitt store flertall i nasjonalforsamlingen til å forsøke å tvinge fram en president som vil løsne på Tyrkias strengt sekulære samfunnssystem.

Det mektige militæret i Tyrkia ser på seg selv som en viktig garantist for det sekulære styresettet, og sist fredag sa flere generaler at de «vil understreke sin innstilling og sin holdning dersom det blir nødvendig». Mange tolket den uttalelsen som en trussel i landet der militæret har avsatt fire regjeringer de siste 50 årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer