Tyrkias statminister: - En seier for demokratiet

Historisk viktig valg i dag.

12 ÅR VED MAKTA: Tyrkias president Tayyip Erdogan var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014 da han ble landets president. Etter hans parti AKP tapte flertallet i parlamentet under valget i sommer, og ikke har klart å danne ny regjering, holder Tyrkia i dag nyvalg. Etter at halvparten av stemmene er telt opp, har partiet fårr over 50 prosent av stemmene. Foto: Reuters / Umit Bektas / NTB scanpix AFP PHOTO / OZAN KOSE AFP PHOTO / OZAN KOSE
12 ÅR VED MAKTA: Tyrkias president Tayyip Erdogan var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014 da han ble landets president. Etter hans parti AKP tapte flertallet i parlamentet under valget i sommer, og ikke har klart å danne ny regjering, holder Tyrkia i dag nyvalg. Etter at halvparten av stemmene er telt opp, har partiet fårr over 50 prosent av stemmene. Foto: Reuters / Umit Bektas / NTB scanpix AFP PHOTO / OZAN KOSE AFP PHOTO / OZAN KOSEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias president Tayyip Erdogan og partiet AKP ligger an til et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Da 97 prosent av stemmene var talt opp, lå partiet an til en oppslutning på 49,5 prosent av stemmene, ifølge BBC. 

Den foreløpige beregningen tyder på at partiet vil få mer enn de 276 setene partiet trenger i nasjonalforsamlingen for å få rent flertall. 

Dermed har partiet vunnet tilbake flertallet som det tapte under valget i juni.

- Resultatet er en seier for demokratiet, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu når 97 prosent av stemmene er telt opp, ifølge NTB. 

Det virker sannsynlig at partiet vil danne en ettpartiregjering etter valget. 

Viktig valg
Dagens valg i Tyrkia har blitt omtalt som en av de viktigste i landets historie. Det kommer midt i et politisk kaos, like etter det verste terrorangrepet Tyrkia har sett og i en frykt for at Syria-volden skal spre seg inn i Europa.

Recep Tayyip Erdogan har sittet tolv år ved makta i Tyrkia. I sommer ville han endre grunnloven for å overføre mer makt til presidentembetet, men partiet AKP tapte for første gang siden 2002 det rene flertallet. Da måtte AKP samarbeide med andre partier for å danne regjering. Det har de ikke greid, og derfor ble dagens nyvalg lyst ut.

- Erdogan fikk ry som en stor reformator fra han ble statsminister i 2003. Han fikk orden på økonomien, nærmet seg EU, temmet de militære og fikk til fredssamtaler med kurderne i PKK, etter en borgerkrig som hadde vart fra 1984 og kostet om lag 40 000 liv. Men de siste fire åra har han vist seg stadig mer autoritær, skriver Dagbladets kommentator Einar Hagvaag.

Det største opposisjonspartiet CHP ligger foreløpig på drøyt 25 prosent, mens både kurderpartiet HDP og høyrenasjonalistiske MHP er over sperregrensen på 10 prosent, ifølge BBC.

Ikke stor endring Valgresultatet i Tyrkia kommer ikke til å føre til den helt store endringen for landet. En Tyrkia-ekspert NTB har snakket med, tror president  Erdogan uansett vil søke mer makt, enten gjennom en folkeavstemning om et styrket presidentembete eller på et annet vis, selv om partiet ikke skulle få to tredeler av stemmene.

Det sier Winar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han mener grunnen til AKPs flertall er at nasjonalistpartiet MHP mislyktes mde sin strategi om å si nei til å danne en koalisjonsregjering sammen med partiet.

 — Selv om nasjonalistene ikke foretrekker Erdogan i utgangspunktet, så foretrekker de uansett en sterk og samlende leder framfor svakhet. President Erdogan har hatt et ønske om å endre grunnloven, noe som krever to tredels flertall, for å innføre et system med sterkere presidentmakt, sier han til NTB.