SEIER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan takket folket og sa at de uoffisielle resultatene viste en seier til ja-siden med en margin på 1,3 millioner stemmer. Dermed skal grunnloven endres, presidenten får mer makt, og Erdogan har lovet å gjeninnføre dødsstraff ved valgseier. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Tyrkias statsminister erklærer seier til ja-siden

Erdogan skal ha gratulert statsministeren med seieren tidligere i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: President Recep Tayyip Erdogan kom like etter klokka 21.00 med en uttalelse i forbindelse med de foreløpige resultatene i folkeavstemningen.

Han takket folket og sa at de uoffisielle resultatene viste en seier til ja-siden med en margin på 1,3 millioner stemmer.

Tyrkias statsminister erklærte rundt 20.45 seier til ja-siden. Binali Yildirim sier ja-siden har vunnet i folkeavstemningen om grunnlovsendringer, skriver NTB.

Erdogan skal tidligere i kveld ha ringt landets statsminister Binali Yildirim og gratulert ham med seier for ja-siden i folkeavstemningen, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Erdogan skal også ha ringt til andre som kjempet for å få gjennomført de omfattende grunnlovsendringene.

Både Sky News og nyhetsbyrået AP skriver at lederen for Tyrkias nasjonalistparti (MHP), Devlet Bahçeli , har erklært seier til ja-siden.

Ja-sida har en stadig knappere ledelse i folkeavstemningen i Tyrkia. Etter at 99 prosent av stemmene er talt opp, har ja-sida 51,34 prosents oppslutning.

Etter at 83,4 prosent av stemmene var talt opp, skal ja-sida ha hatt 53,3 prosents oppslutning og da 75 prosent av stemmene var opptalt lå oppslutningen på 54,6 prosent.

Etter at de første resultatene viste en klar ledelse for ja-sida, falt oppslutningen om grunnlovsendringene jevnt etter hvert som resultatene kom inn. Nei-sida ser ut til å ha fått flertall i storbyene Istanbul og Ankara, melder tyrkiske medier.

Uklart hvor mange stemmer som egentlig er opptalt

De to største opposisjonspartiene, CHP og HDP, melder allerede nå at de kommer til å kreve omtelling av opptil 60 prosent av stemmene.

The Guardian skriver at det er forvirring rundt hvor mange stemmer som faktisk er opptalt. Valgkommiteen i Tyrkia melder at bare mellom 65 og 70 prosent av stemmene var opptalt, da det statlige nyhetsbyrået Anadolu opplyste at mellom 97 og 98 % var opptalt.

BBC-journalist Seref Isler skriver på Twitter at visestatsminister Veysi Kaynak sier at de ikke fikk det antallet ja-stemmer som de hadde håpet på.

Tyrkias visestatsminister Veysi Kaynak sier til Reuters at utfallet av avstemningen fortsatt er uvisst.

En av rådgiverne til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at det tyrkiske folket «ser ut til å ha godkjent» de foreslåtte grunnlovsendingene.

- Jeg håper dette vil bli svært bra for landet vårt, føyer rådgiveren, Mustafa Akis, til. Han understreker imidlertid at resultatene ikke er helt klare ennå.

Høy valgdeltakelse

Valgdeltakelsen var på omkring 86 prosent, melder TV-stasjonen Haberturk ifølge Reuters.

Tallene, som kommer fra den tyrkiske valgkommisjonen, ble offentliggjort av TV-kanalen NTV søndag ettermiddag, litt under en time etter at valglokalene stengte klokka 16.

Tyrkia har ikke offisielle valgdagsmålinger, og det var ventet at det kunne gå flere timer før de første resultatene ble kjent. Men de første resultatene ble likevel offentlige etter kort tid.

PROTESTERER: Flere tok til gatene i Istanbul for å protestere etter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans sier etter søndagens folkeavstemning. Dermed endres landets grunnlov og presidenten får større makt. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tyrkere i utlandet stemte ja

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu meldte noe tidligere at 60,8 prosent så langt har sagt ja til grunnlovsendingene, mens 39,2 prosent har sagt nei. Ifølge Anadolu har også et klart flertall blant tyrkerne i utlandet sagt ja.

Blant 14,2 millioner talte stemmer skal det ha vært en overvekt på 60 prosent for tilhengerne av grunnlovsendringer.

Hvis ja-siden vinner, vil 18 endringer i grunnloven tre i kraft. Tyrkias parlamentariske system vil da erstattes med et presidentsystem der statsministerposten avskaffes.

President Recep Tayyip Erdogans makt vil økes kraftig.

Eksperter har forventet et jevnt oppgjør selv om ja-siden med president Recep Tayyip Erdogan i spissen har hatt langt bedre muligheter til å nå fram med sitt budskap under valgkampen enn opposisjonen.

- Et ja fra velgerne med høyest mulig margin vil bli en lærepenge for Vesten, sa Erdogan på sitt siste valgkampmøte.

Han har lovet å gjeninnføre dødsstraffen hvis velgerne stemmer ja. Det vil i så fall bety at landets EU-søknad er historie.

Forvirring: Ja for nei

Ifølge tyrkiske valgmyndigheter oppsto det forvirring rundt bruken av et spesielt stempel under avstemningen.

Stempelet som var i bruk i mange valglokaler, var preget med ordet «ja», og ikke ordet «stem».

Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple «ja» på den delen av stemmeseddelen som var merket med «nei», opplyser lederen for valgkommisjonen Sadi Guven.

Det er uklart hvor mange valglokaler som var omfattet, men stemmesedler der det gale stempelet er brukt blir regnet som gyldige, ifølge tyrkiske valgmyndigheter.

(NTB-AFP).