Tyrkias statsminister holder krisemøte

16 soldater drept av opprørere nær grensen til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president vil holde et krisemøte med militæret søndag etter at 16 tyrkiske soldater er drept av opprørere nær grensen til Irak.

Terrorbevegelse

Soldatene ble drept da opprørerne angrep en militærbase i provinsen Hakkari sørøst i landet nær grensa til Iran og Irak, ifølge fjernsynskanalen NTV.

Elleve soldater skal også være såret i angrepet, som ifølge sikkerhetskilder fortsatt pågikk søndag formiddag.

Dette er de første tyrkiske soldatene som er drept siden onsdag, da den tyrkiske nasjonalforsamlingen trosset advarsler fra USA og godkjente en militær offensiv mot kurdiske opprørere inne i Irak.

Mer enn 37 000 mennesker er drept siden den kurdiske opprørsbevegelsen PKK grep til våpen i kampen for selvstyre i de kurdiske områdene av Tyrkia i 1984.

PKK regnes både av USA og EU som en terrorbevegelse.

Oppfordrer til dialog

FÅR STØTTE: Syrias president Bashar Assad ga onsdag sin fulle støtte til en tyrkisk militæroperasjon. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FÅR STØTTE: Syrias president Bashar Assad ga onsdag sin fulle støtte til en tyrkisk militæroperasjon. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Iran avslo søndag å støtte Tyrkias plan om en militær operasjon mot kurdiske opprørere nord i Irak, og sa at dialog mellom de to landene er den beste løsningen.

- Det bør brukes diplomatiske midler, og dialogen bør fortsette mellom Tyrkia og Irak, sa talsmann for utenriksdepartementet Mohammed Ali Hosseini.

- Enhver løsning som skaper spenning vil bare forverre situasjonen i nord-Irak, selv om vi tror det er behov for å konfrontere terroristgruppene, fortsatte Hosseini.

Støtter militæraksjon

Syrias president Bashar Assad ga onsdag sin fulle støtte til en tyrkisk militæroperasjon og sa at det er Tyrkias «legitime rett».

Iraks president Jalal Talabani uttalte at Assad med dette hadde gått over streken.

Irans hær bekreftet sist måned at Iran har skutt på kurdiske militærbaser i nord-Irak for å forhindre opprørerne i å krysse grensen til Iran og gå til angrep på iransk side.

Det bor kurdere både i Syria, Iran, Irak og Tyrkia.

(NTB)