TERROR: Passasjerer holdt rundt hverandre utenfor flyplassen i Istanbul tidlig onsdag morgen. Foto: AP Photo / Emrah Gurel
TERROR: Passasjerer holdt rundt hverandre utenfor flyplassen i Istanbul tidlig onsdag morgen. Foto: AP Photo / Emrah GurelVis mer

Tyrkias statsminister: - Tegnene tyder på at det er IS som står bak

Nesten 50 skal være drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Tyrkias statsminister Binali Yildrim, er det sannsynlig at IS som står terrorangrepet på hovedflyplassen i Istanbul, Atatürtk, melder CNN.

- Tegnene tyder på at det er IS som står bak, men etterforskningen pågår, sier Yildrim.

Nesten 50 drept

Så langt er 36 mennesker bekreftet drept og 147 skal være skadd. Men de endelige tallene kan bli høyere. Ifølge en tyrkisk tjenestemann nyhetsbyrået AP har vært i kontakt med skal nesten 50 ha blitt drept. Ingen har offisielt bekreftet dette ennå.

Majoriteten av de drepte skal være tyrkere, men også utlendinger skal være blant de drepte, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået Dogan skal to politimenn være blant dem som ble drept.

Guvernøren i Istanbul sier at det skal ha vært tre selvmordsbombere som angrep flyplassen.

Gjerningsmennene skal ha forsøkt å ta seg inn på flyplassen, men to av dem endte opp med å detonere eksplosiver utenfor terminalbygningene etter en skuddveksling med politiet.

En overvåkningsvideo som sirkulerer på nettet viser det som skal være en av terroristene bli skutt av en politimann. Mens han ligger på bakken detonerer han eksplosivene han har på kroppen.

KALASJNIKOV. Dette våpenet ble liggende igjen på gulvet inne på flyplassen etter terrorangrepet. Foto: 140journo/via Reuters / NTB scanpix
KALASJNIKOV. Dette våpenet ble liggende igjen på gulvet inne på flyplassen etter terrorangrepet. Foto: 140journo/via Reuters / NTB scanpix Vis mer

Bilder viser et Kalasjnikov AK-47 automatgevær på stedet.

Den tredje gjerningsmannen sprengte seg selv i lufta på en parkeringsplass like i nærheten, skriver CNN.

Alle tre skal ha åpnet ild før de sprengte seg selv i lufta, ifølge statsminister Yildrim.

Gjerningspersonene er så langt ikke identifisert.

Selvmordsbomber

Alarmen på flyplassen gikk rett over klokken 21 norsk tid. Eksplosjonene og skuddene kom fra flyplassens terminal for internasjonale avganger, et sted der mange mennesker til enhver tid er samlet.

Et øyenvitne som jobber på flyplassen, sier til MSNBCs korrespondent Richard Engel at han så en politimann takle en selvmordsbomber.

- Så detonerte selvmordsbomberen bombevesten, og drepte seg selv og politimannen, sier vitnet.

- Mye blod

Sue Savage var på flyplassen for å følge en venn som skulle ut å fly, da hun hørte skudd og en eksplosjon, forteller hun til CNN.

Hun gjemte seg inne på et herretoalett sammen med en ung kvinne. Da hun våget seg ut fra toalettet 30 minutter etter hørte hun flere skrik og flere skudd og gjemte seg i et bagasjeinspeksjonsrom.

Etterhvert ble hun og 30 andre geleidet inn i et bønnerom av sikkerhetspersonell, før de ble ledet ut ned en rulletrapp og ned i terminalbygningen.

- Det var mye blod. Det var så mye glass på gulvet at vi måtte skuffe det til side så vi ikke skle på det, sier Savage.

Flyplassen var stengt i noen timer etter angrepet, men er ifølge statsminister Yildrim nå åpnet igjen, og trafikken går som vanlig.

Atatürk-flyplassen er regnet som en av verdens best bevoktede flyplasser. Sikkerheten er i høysetet etter de siste ukene og månedenes uroligheter i Istanbul og andre tyrkiske byer.

Elleve personer ble drept da en bombe eksploderte nær universitetsområdet i Istanbul 7. juni.

«Felles kamp»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber om «felles kamp» mot terror etter angrepet mot flyplassen.

– Om ikke stater, og hele menneskeheten, samler seg til felles kamp mot terrororganisasjoner, kan alt vi frykter bli virkelighet, sier Erdogan natt til onsdag, ifølge NTB.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet på flyplassen.

– Jeg fordømmer terrorangrepet i Istanbul. Mine tanker går til de som har mistet livet, de sårede, og deres kjære, skriver statsministeren på Twitter.

– Fordømmer det grufulle terrorangrepet på flyplassen Atatürk på det sterkeste, skriver utenriksministeren på Twitter.

Tyrkia har vært hardt rammet av terrorangrep de siste årene. Så sent som i mars ble 37 personer drept under et bombeangrep i Ankara.

Den gangen var det Kurdistans frihetsfalker, en utbrytergruppe av PKK, som påtok seg ansvaret for angrepet.

DRAMATISKE BILDER: Minst 28 er drept og 60 skadd etter to selvmordsangrep på flyplass i Istabnbul. Video: CNN Vis mer