Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyreliv:

Tyrkisk bie «dømt til døden» i Storbritannia

Britiske myndigheter jakter på bien som er på frifot i Bristol.

UØNSKET: Denne tyrkiske bien av arten osmia avosetta, kom til Storbritania via en uforvarende familie som hadde vært på ferie. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Scanpix
UØNSKET: Denne tyrkiske bien av arten osmia avosetta, kom til Storbritania via en uforvarende familie som hadde vært på ferie. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Scanpix Vis mer

Det var forrige uke at den britiske familien Toy, som var kommet hjem fra ferie i den tyrkiske byen Dalaman, brakte med seg den noe spesielle historien.

Med seg i bagasjen hadde de med seg en bie av arten Osmia avosetta, som er en fremmed bieart i britisk fauna. Den skal være svært farlig for lokale arter, ifølge the British Beekeepers Association, melder The Telegraph.

Dødsdømt

Den uønskede gratispassasjeren går nå en usikker framtid i møte. Det britiske miljødepartementet har sagt at bien skal fanges og «destrueres».

- Vi jobber nå med å finne, identifisere og destruere bien, sier en talsmann for departementet.

FIKK MED BIE: Amelia Toy (t.v.) og mor Louise har vært vertskap for den uønskede krabaten. Foto: Tom Wren.
FIKK MED BIE: Amelia Toy (t.v.) og mor Louise har vært vertskap for den uønskede krabaten. Foto: Tom Wren. Vis mer

Amelia Toy (19) sier familien syns det er trist at bien skal avlives, men at de forstår avgjørelsen.

- Vi er jo ikke ekspertene, sier hun ifølge The Independent.

Stakk av

Å fullføre henrettelsesordren kan likevel vise seg å bli vanskelig for britiske myndigheter.

Nå har nemlig bien rømt fra Toy familien, og dens posisjon er foreløpig ikke kjent. Britiske myndigheter ber nå publikum om tips i saken.

- Vi jobber nå med Den nasjonale bieforeningen og deres nettverk for å overvåke og kontrolleres situasjonen, sier en talsmann for det britiske dyre - og plantevelferdsdirektoratet.

Før den forsvant hadde bien begynt å lage kokonger av kronblader, som er typisk atferd for denne arten. Direktoratet tar nå prøver av biens etterlatenskaper for å samle inn informasjon.

- Spar bien

Saken har skapt internasjonal oppmerksomhet og har ikke gått upåaktet hen. Heller ikke i biens hjemland Tyrkia.

«Spar den tyrkiske bien», lyder en overskrift i den tyrkiske avisa Hürriyet.

I forbindelse med at Boris Johnson nylig overtok statsministervervet i Storbritannia, ringte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og gratulerte ham med den nye jobben. Dette ifølge presidentens kontor.

Erdogan understreker i pressemeldingen at Tyrkia og Storbritannia er partnere og at han håper på fortsatt samarbeid.

Hvorvidt den rømte bien var et tema under samtalen, vites foreløpig ikke

Må bevares

Saken har fått oppmerksomhet langt utenfor De britiske øyer. Den amerikanske eksperten Jerome Rozen, som skal ha oppdaget arten, ber nå britiske myndigheter om å bevare det de måtte finne av biens kokonger.

- Dersom de ødelegger kokongene, må disse folkene få sjekket hodene sine, sier han til The Daily Telegraph.

Rozen var den som oppdaget biene første gang, sør i Tyrkia i 2009.

Uvanlig spredning

- Dette er en fredelig bie som sysler med å hente kronblader fra blomster. Den vil ikke drive å jage eller ta livet av andre bier, til forskjell fra for eksempel arten Asian hornet [japansk kjempeveps], som er en stikkevepsart som har etablert seg i Storbritannia den seinere tida.

Det sier insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) Arnstein Staverløkk til Dagbladet.

Han sier at han ikke har eksempler på at en bie har etablert seg et nytt sted på denne måten i Norge, men peker på eventuelle virussykdommer som kan spre seg med fremmede arter generelt.

- Normalt sprer de seg gradvis og etablerer seg på forskjellige områder gjennom for eksempel endringer i klima, sier forskeren.

Truet

UTRYDNINGSTRUET: Rødknappsandbie er en av artene som er i ferd med å forsvinne. Foto: Arnstein Staverløkk
UTRYDNINGSTRUET: Rødknappsandbie er en av artene som er i ferd med å forsvinne. Foto: Arnstein Staverløkk Vis mer

Biemangfoldet i Norge og verden er under sterkt press.

Staverløkk sier det ikke er uvedkommende biearter som spres gjennom uforvarende turister, men et endret jordbruk og knappere matressurser som er farlig.

- Vi har ca. 200 norske villbiearter igjen i Norge og vi gjør hva vi kan for å ivareta de. Men endringer i landbruket har blant annet gitt oss færre blomsterenger, og økt trykk på gode leveområder utgjør en stor trussel mot biene.

UVANLIG SYN: En kvinne fra India gjennomførte et potensielt farlig stunt med et klart budskap. Video: Newsflare Vis mer

Staverløkk peker på arten rødknappsandbie som et eksempel på hvordan vårt moderne samfunn truer det økologiske mangfoldet.

- Dette er en art som lever utelukkende på en type blomst. Det gjør den svært sårbar for utbygging, intensivering i jordbruket, gjengroing og forurensning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!