TYRKIA: Pastor Andrew Brunson ved sin bolig i Izmir i Tyrkia tidligere i år. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpix
TYRKIA: Pastor Andrew Brunson ved sin bolig i Izmir i Tyrkia tidligere i år. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpixVis mer

Tyrkisk domstol opphever husarrest for amerikansk pastor

En domstol i Tyrkia har opphevet husarresten og reiseforbudet for pastoren Andrew Brunson. Saken har skapt store problemer i forholdet mellom Tyrkia og USA.

I retten i byen Aliaga fredag ba aktor om at amerikaneren måtte dømmes til opptil ti års fengsel for medlemskap i en terrorgruppe.

Men påtalemyndigheten foreslo også at Brunson fra nå av bør få slippe husarrest. Også reiseforbudet hans ble foreslått opphevet.

Kort tid etter ble det klart at domstolen fulgte anbefalingen. Dommen ble på over tre års fengsel - men både husarresten og reiseforbudet oppheves. Dermed kan pastoren trolig reise tilbake til USA umiddelbart.

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA. Regjeringen til president Donald Trump har innført sanksjoner mot flere tyrkiske ministre og økt tollbarrierene mellom landene.

Regjeringen i Tyrkia ha svart med samme mynt. Sanksjonene har imidlertid bidratt til å forverre de store problemene i tyrkisk økonomi.

Brunson ble pågrepet høsten 2016 og anklages for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen. Begge er stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia.