- Betalingen for å kidnappe henne, skulle være 100 000 euro.
Det hevder Feyyaz Øzturk til Dagbladet. En måned har gått siden mannen som hevder å være en tidligere tyrkiske agent, var på plass i Norge. Der ble han over to dager avhørt i nærmere ti timer om informasjonen han hevder å ha i Lørenskog-saken.
Over fire år har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar. Underveis har politiet gått fra hovedhypotesen om bortføring til å mene at de står overfor et drap, forsøkt skjult som en bortføring. Fire menn har status som siktet i saken, blant dem Anne-Elisabeths ektemann og milliardær Tom Hagen. Han har i snart tre år vært siktet for drap eller medvirkning til dette.
Men opplysningene Øzturk kommer med, peker i en helt annen retning.

- Business as usual
Vil ha rettferdighet
Overfor Dagbladet gjentar han flere detaljer han hevder å ha fått fra personer som var sentrale i det som skulle være en bortføring av da 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen. Detaljer om betaling, selve bortføringen, navn på involverte, beskrivelser av personer, og hva som skal ha gått galt under forsvinningen.
Dagbladet har valgt å ikke gjengi opplysningene, da det ikke har vært mulig å ettergå dem. Øzturk har samtykket til at både hans navn og bilde brukes i forbindelse med omtalen av avhørene av ham. Dagbladet spør han om motivet for å snakke om Hagen-saken nå. Da svarer Øzturk:
- Jeg forsikrer deg om at jeg har ingenting å tjene på å fortelle dette til media eller politiet, verken å få oppholdstillatelse eller bli kvitt noen etterlysning av meg. Alt jeg vil er at kvinnens skjebne skal komme fram, og at hun skal få rettferdighet, sier Øzturk.

Var etterlyst - avhøret utsatt
Advokat Simon Stende hos advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven, har bistått Øzturk i forbindelse med avhørene hos Kripos. Stende sier til Dagbladet at han skal ha bli vervet i Tyrkia på 90-tallet av tyrkisk etterretning.
Han skal ifølge Stende også ha jobbet for amerikanske myndigheter med infiltrering av narkotikamiljøer, og for italiensk politi, hvor han har bidratt med blant annet infiltrering av kriminelle miljøer.
På et tidspunkt skal det imidlertid ha oppstått en konflikt med tyrkiske myndigheter, som gjorde at samarbeidet ble avbrutt. Ifølge advokaten skyldtes konflikten at Øzturk nektet å utføre et oppdrag.
- Han har vært etterlyst internasjonalt av Tyrkia, og da han ankom Norge ba de norsk politi utlevere ham på grunn av tre dommer i hjemlandet. Dommene framstår etter min mening som produsert at tyrkiske myndigheter. Etterlysningen ble etter knappe to uker trukket, og da kunne avhøret hos Kripos gjennomføres, sier Stende.

«Tom du nå klart for forhandel?»
Svært detaljerte opplysninger
Advokaten bekrefter videre det Øzturk forteller til Dagbladet, om at det i avhøret ble gitt flere konkrete opplysninger. Detaljer som Stende mener det bør være fullt mulig å etterforske videre for politiet.
- Det er snakk om navn på kjente kriminelle fra flere land som skal være involvert, informasjon om kjøretøy, kjørerute, bortføringen og annet. Det store spørsmålet er også hvorfor i all verden han skulle dukke opp i Norge og fortelle dette så detaljert, hvis han ikke vet noe om saken? Han utsetter seg selv for risiko, både ved å snakke med politiet og media, og ved å navngi kriminelle som han hevder skal vært knyttet til saken, sier Stende.
Også detaljer som skiltnummer på en av bilene som skal ha blitt brukt under kidnappingen, og den angivelige reiseruta til involverte personer skal ha kommet fra i avhøret.
- Det var mye konkret og håndfast, så det bør absolutt gjøres grundige undersøkelser av det han forteller. Men foreløpig vet vi ikke hvordan opplysningene han kom med er vurdert, eller hva som er gjort av etterforskning. Avhøret ble ikke opplest og undertegnet, så per nå framstår det som ugyldig, uten at vi vet hvorfor det ble avsluttet på den måten. Politiet har imidlertid sagt de ønsker tid til å undersøke opplysningene nærmere, sier Stende.
Politiet bekrefter undersøkelser
Tom Hagens advokat, Svein Holden, sier til Dagbladet at han er kjent med Øzturks kontakt med politiet.
- Jeg satte vedkommende i kontakt med politiet, og forutsetter at de følger opp det han har å formidle på en god måte, sier Holden.
Også politiet bekrefter at avhøret av Øzturk har funnet sted. De holder kortene tett til brystet med tanke på detaljer om hva som kom fram.
- Vi kan bekrefte at vi har avhørt en person etter å ha mottatt et tips før jul. Vedkommendes opplysninger vurderes som alle andre opplysninger vi mottar, og opplysningenes verdi og troverdighet må sjekkes opp imot øvrige bevis i saken og eventuelt innhenting av ytterligere opplysninger, sier politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye.
Som Dagbladet tidligere har omtalt, har politiet i løpet av etterforskningens fire år rettet blikket både til Norges naboland og videre utover i verden, også langt utenfor Europas grenser. Minst 14 land har mottatt rettsanmodning - en forespørsel om bistand - i forbindelse med etterforskningen.
Bistanden det er bedt om har hatt et stort spenn. Alt fra hjelp tilknyttet informasjon om konkrete telefonnumre til overvåkning og ID-tyveri har blitt etterspurt.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!