DREPT: Lokalbefolkningen fant i morges likene av 35 mennesker som i natt ble drept i et flyangrep ved landsbyen ??Ortasu i Irak. I en uttalelse fra det tyrkiske militæret heter det at de har etteretningsrapporter på at det var PKK-soldater i det aktuelle området. Ifølge etteretningen skulle PKK-soldatene ha planlagt et nytt angrep mot tyrkiske styrker. Men ifølge tjenestemenn hos de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak var det 35 smuglere som ble drept i angrepet sist natt. Foto: Emin Bal / Reuters / Scanpix
DREPT: Lokalbefolkningen fant i morges likene av 35 mennesker som i natt ble drept i et flyangrep ved landsbyen ??Ortasu i Irak. I en uttalelse fra det tyrkiske militæret heter det at de har etteretningsrapporter på at det var PKK-soldater i det aktuelle området. Ifølge etteretningen skulle PKK-soldatene ha planlagt et nytt angrep mot tyrkiske styrker. Men ifølge tjenestemenn hos de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak var det 35 smuglere som ble drept i angrepet sist natt. Foto: Emin Bal / Reuters / ScanpixVis mer

Tyrkisk flyvåpen bombet kurdiske diesel-smuglere

Trodde de var geriljasoldater fra PKK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske jagerfly bombet i natt det de trodde var kurdiske opprøre inne i Nord-irak.

Men ifølge tjenestemenn hos de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak var det 35 smuglere som ble drept i angrepet.

Tyrkiske myndigheter fremholder likevel i formiddag at det ikke var sivile mennesker i det aktuelle området.

- Uakseptabelt - Vi har funnet 30 utbrente lik. Vi visste at disse menneskene var smuglere som opererte i området. Denne bombingen er helt uakseptabel, sier Fehmi Yaman, ordfører i Uludere i Sirnak-provinsen til nyhetsbyrået Reuters.

Det pro-kurdiske Freds- og Demokratipartiet (BDP) sier i en uttalelse at 35 mennesker ble drept i angrepet. Ifølge tyrkiske medier har partiets leder Selahattin Demirtas erklært tre dagers sorgperiode i de kurdiske områdene.

- Dette er en ren massakre, sier Demirtas til tyrkisk media ifølge Reuters.

Partilederen sier at det nå vil holdes demonstrasjoner i Istanbul og en rekke andre steder for å protestere mot drapene på det som omtales som sivile kurdere.

- Dette vil de prøve å dekke over, men vi vil ikke la dem dekke over dette, sier Demirtas

- Var nødvendig I en uttalelse fra det tyrkiske militæret heter det at de har etterretningsrapporter på at det var PKK-soldater i det aktuelle området. Ifølge etterretningen skulle PKK-soldatene ha planlagt et nytt angrep mot tyrkiske styrker.

- Området hvor gruppen ble oppdaget er ofte brukt av terrorister og disse var på vei mot den tyrkiske grensa midt på natten. Derfor var det nødvendig for oss å angripe dem, sier en tyrkisk militærkilde.

Tyrkiske styresmakter har kjempet mot PKK siden gruppen tok til våpen i 1984 i kampen for et fritt kurdistan.

- De som ble drept hadde ingen forbindelser til oss. De var bare smuglere på vei tilbake til Tyrkia fra Irak, sier Ahmet Deniz, talsmann for PKK til nyhetsbyrået AP.

Kjent smuglerute Smugling skal være en viktig inntektskilde for lokalbefolkningen langs grensa til Irak. Mange tjener gode penger på å smugle drivstoff, sigaretter og andre varer fra irakiske landsbyer inn i Tyrkia.

De drepte smuglerne skal ha vært i alderen 17 til 20 år, og ble funnet av lokale landsbyboere på en åsside i morgentimene i dag.

Lokale myndigheter sier at de drepte var på vei hjem til byen Uludere på den tyrkiske siden av grensa. Med seg hadde de diesel som de fraktet på esler og hester.

- Vil bli etterforsket Tyrkiske myndigheter har i ettermiddag innrømmet at de tok feil under nattens angrep. Ifølge AP bekreftes det nå fra regjeringshold i Tyrkia at de 35 drepte ikke var PKK-opprørere.

SMUGLET DIESEL PÅ HESTERYGGEN: Gruppen på vel femti menn som sies å ha smuglet diesel fra Irak til Tyrkia ble angrepet av tyrkisk flyvåpen i natt. Ifølge kurdiske selvstyremyndigheter ble 35 sivile drept i angrepet. Foto AFP / Scanpix
SMUGLET DIESEL PÅ HESTERYGGEN: Gruppen på vel femti menn som sies å ha smuglet diesel fra Irak til Tyrkia ble angrepet av tyrkisk flyvåpen i natt. Ifølge kurdiske selvstyremyndigheter ble 35 sivile drept i angrepet. Foto AFP / Scanpix Vis mer

Regjeringspartiet talsmann Huseyin Celik sier at «ofrene ikke var terrorister men folk som smuglet sigaretter inn i Tyrkia fra Irak».
Celik forteller til nyhetsbyrået at hendelsen skal etterforskes for å finne «etterretningsfeilen» som førte til bombeangrepet, og han uttrykte beklagelse for hendelsen som førte til at sivile liv gikk tapt.

PKK, betraktes som en terroristorganisasjon av Tyrkia, EU og USA, og har gjentatte ganger angrepet tyrkiske styrker fra gjemmesteder inne den kurdiske delen av Irak.

I Oktober ble 24 tyrkiske soldater drept i et angrep rettet mot en militærpost. Det skal ha vært et av de dødeligste angrepene i en konflikt som så langt kan ha krevd mer enn 40.000 menneskeliv.

35 SIVILE DREPT: Det har så langt ikke kommet noen offisiell uttalelse fra regjeringshold i Tyrkia. Men guvernøren i Sirnak sier at bombeangrepet vil bli etterforsket. Her fraktes de døde bort fra det avsidesliggende området på irakisk side av grensa. Foto: Emin Bal / Reuters / Scanpix
35 SIVILE DREPT: Det har så langt ikke kommet noen offisiell uttalelse fra regjeringshold i Tyrkia. Men guvernøren i Sirnak sier at bombeangrepet vil bli etterforsket. Her fraktes de døde bort fra det avsidesliggende området på irakisk side av grensa. Foto: Emin Bal / Reuters / Scanpix Vis mer