Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkisk pepper

En antiamerikansk actionfilm er blitt sett av 2,5 millioner tyrkere i løpet av ti dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMERIKANSKE soldater massakrerer bryllupsgjester, de bomber moskeer under kveldsbønnen, torturerer fanger i Abu Ghraib, fjerner organer fra irakiske fangers kropper og sender dem til pasienter i USA, Israel og Storbritannia. Alt dette ifølge den tyrkiske actionfilmen «Ulvenes dal - Irak». Den går som ei kule på tyrkiske kinoer og er blitt sett av 2,5 millioner de ti første dagene etter premieren i begynnelsen av februar. Den tyrkiske stortingspresidenten kalte filmen «magnificent» og «completely true to life», ifølge britiske The Times.

I ET PAR TIÅR har muslimer vært hyppige skurker i amerikansk actionfilm. De er blitt kalt lakenhoder, kamelknullere og liknende. En del tyrkere husker nok også Alan Parkers «Midnight Express» fra 1978, der tyrkiske fangevoktere ble framstilt som sadister. Nå får amerikanerne smake egen medisin.Filmen, som har kostet 70 millioner kroner og er landets dyreste noensinne, starter med en virkelig hendelse. I juli 2003 ble 11 tyrkiske spesialstyrker arrestert av amerikanske soldater i Suleimania i Nord-Irak. De fikk hetter over hodene og ble marsjert til avhør med våpen i ryggen. Episoden skapte stor bitterhet i Tyrkia og helten i filmen drar til Irak for å hevne en soldat som begikk selvmord etter hendelsen.

TYRKERNE ER med i NATO. De blir trolig medlemmer av EU. I Ankara og Istanbul drikker de latte og americano på Starbucks. De er nesten som oss. Og tyrkere flest er som muslimer flest: De brenner ikke norske flagg og krever ikke bukspretting av avistegnere. Når tyrkerne går mann (og kvinne) av huse for å se en antiamerikansk actionfilm, blir det derfor vrient å snakke om ekstremister.

«ULVENES DAL» kommer snart til Europa, og etter hvert til USA. Mer interessant blir det å se om den vil inspirere filmskapere i andre muslimske land. Kanskje kan det bli en ny vekstnæring for Hollywood å undervise filmskapere fra Jemen og Indonesia i hvordan man lager effektiv action. Og ingen er flinkere til å lage troverdige amerikanske filmskurker enn Hollywood selv.Har amerikanske soldater massakrert bryllupsgjester? Trolig ikke på kloss hold, men de har bombet flere bryllup, gjerne på grunnlag av upålitelig etterretning. Ikke alle glemmer slike hendelser like fort som vestlige medier. Når det gjelder transplantasjon av organer fra irakiske fanger til israelske pasienter, derimot, tror jeg filmskaperne har latt seg rive med av kreativ paranoia.

CENGIZ CANDAR, en tyrkisk Midtøsten-ekspert, sier til BBC News at forholdet mellom USA og Tyrkia har begynt å bli bedre etter bråket rundt Irak-invasjonen. Nå frykter han at denne filmen og dens prat om å forsvare tyrkisk ære og stolthet, vil «forgifte klimaet». Han mener filmen kan bidra til å gjøre Tyrkia trangsynt og fiendtlig innstilt til sine allierte.Jeg skulle bare ønske det hadde vært lettere å føle seg krenket, som det nå heter, på USAs vegne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media