Tyrkisk pepper

En antiamerikansk actionfilm er blitt sett av 2,5 millioner tyrkere i løpet av ti dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMERIKANSKE soldater massakrerer bryllupsgjester, de bomber moskeer under kveldsbønnen, torturerer fanger i Abu Ghraib, fjerner organer fra irakiske fangers kropper og sender dem til pasienter i USA, Israel og Storbritannia. Alt dette ifølge den tyrkiske actionfilmen «Ulvenes dal - Irak». Den går som ei kule på tyrkiske kinoer og er blitt sett av 2,5 millioner de ti første dagene etter premieren i begynnelsen av februar. Den tyrkiske stortingspresidenten kalte filmen «magnificent» og «completely true to life», ifølge britiske The Times.

I ET PAR TIÅR har muslimer vært hyppige skurker i amerikansk actionfilm. De er blitt kalt lakenhoder, kamelknullere og liknende. En del tyrkere husker nok også Alan Parkers «Midnight Express» fra 1978, der tyrkiske fangevoktere ble framstilt som sadister. Nå får amerikanerne smake egen medisin.Filmen, som har kostet 70 millioner kroner og er landets dyreste noensinne, starter med en virkelig hendelse. I juli 2003 ble 11 tyrkiske spesialstyrker arrestert av amerikanske soldater i Suleimania i Nord-Irak. De fikk hetter over hodene og ble marsjert til avhør med våpen i ryggen. Episoden skapte stor bitterhet i Tyrkia og helten i filmen drar til Irak for å hevne en soldat som begikk selvmord etter hendelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer