Tyrkisk valgkandidat skutt og drept

Spent før valget søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tuncay Seyranlioglu (42), en selvstendig kandidat til parlamentsvalget i Tyrkia 22. juli, ble skutt og drept i går kveld. 

Seyranlioglu ble skutt i bilen sin etter å ha deltatt på et TV-show, ifølge nyhetsbyrået Anatolia. Seyranlioglus nettside har bekreftet dødsfallet.

Tre andre personer, som også befant seg i bilen, ble fraktet til sykehus. Ingen skal ha fått kritiske skader.

Angriperne forsvant i en svart bil, melder Anatolia ifølge NTB.

Tidlig valg

Søndag går tyrkerne til valgurnene, fire måneder tidligere enn opprinnelig planlagt. Parlamentsvalget er fremskyndet på grunn av den spente politiske situasjonen i landet, som er fundert i en dragkamp om islams rolle i samfunnet. 

Statsminister Recep Tayyip Erdogan, fra Rettferdighets og utviklingspartiet (AKP), kom til makten i 2003. Den sekulære opposisjonen anklager partiet for stadig å styrke religionens posisjon i samfunnet, og har gjentatte ganger spolert partiets forsøk på å innsette sin kandidat som president. 

Observatører mener også søndagens parlamentsvalget i realiteten handler om valget av landets neste president. Etter at AKP to ganger tidligere har forsøkt å innsette Abdullah Gul som president, har den sekulære opposisjonen, domstolene og hæren tvunget statsministeren til å innkalle til parlamentsvalg fire måneder tidligere enn planlagt, skriver Reuters.

Drept: Den uavhengige kandidaten til søndagens parlamentsvalg ble skutt og drept i dag. Foto: Tuncay Seyranlioglus hjemmeside
Drept: Den uavhengige kandidaten til søndagens parlamentsvalg ble skutt og drept i dag. Foto: Tuncay Seyranlioglus hjemmeside Vis mer

Ahmet Necdet Sezes presidentperiode gikk ut 16. mai, og en ny president skulle tatt over. Første gang ble presidentvalget annullert av høyesterett, fordi opposisjonens representanter ikke deltok, skriver BBC. Andre gang trakk Gul sitt kandidatur, etter massive protester og tidligere hint fra landets generaler om at hæren ikke kunne godta Gul som president. Dette er et utsagn med tyngde, ettersom hæren gjentatte ganger har gjennomført kupp i landet, og ser seg selv som vokter at det sekulære, demokratiske samfunn. 

Taper seter

Et flertall på to tredeler eller mer vil bety at AKP kan utfordre den sekulære grunnloven i landet, noe opposisjonen frykter. Erdogan og Gul benekter at dette er et mål for partiet. 

Erdogan sier han vil trekke seg fra politikken dersom ikke AKP får nok stemmer ved søndagens valg til å styre landet alene.

- Hvis vi ikke kan komme til makten på egen hånd, vil jeg trekke meg fra politikken, sier Erdogan ifølge NTB.

AKP er ventet å vinne et flertall av seter i søndagens parlamentsvalg, men det ventes at de får færre seter enn i dag. Det er derfor knyttet spenning til nasjonalforsamlingens første oppgave; å enes om en president.