PRESIDENT: Den økonomiske situasjonen i Tyrkia er slett ikke bra. Landets president, Recep Tayyip Erdogan, har stikk i strid med de fleste økonomers råd, nektet å heve rentene. Fredag varslet Sentralbanken i landet prognoser for 2019. Foto: Tyrkiske mydigheter / AP / NTB Scanpix
PRESIDENT: Den økonomiske situasjonen i Tyrkia er slett ikke bra. Landets president, Recep Tayyip Erdogan, har stikk i strid med de fleste økonomers råd, nektet å heve rentene. Fredag varslet Sentralbanken i landet prognoser for 2019. Foto: Tyrkiske mydigheter / AP / NTB ScanpixVis mer

Valutafall og inflasjon i Tyrkia:

- Tyrkiske banker kan gå konkurs og landet ende i økonomisk krise

Den tyrkiske sentralbanken varslet før helga prognoser for 2019. Norsk sjefanalytiker er usikker på om Erdogan trekker i trådene også der.

Den tyrkiske valutaen lira har mistet 40 prosent av sin verdi siden januar. Landet står nå i en krisesituasjon med inflasjon på 16 prosent og et driftsunderskudd på nær seks prosent av BNP.

Landets president Recep Tayyip Erdogan har ikke fulgt eksperters råd og markedets krav om å heve rentene. Han har ansatt sin egen svigersønn som finansminister, og oppfordret befolkningen om å veksle dollar og gull i lira.

- Presidenten har utnevnt sin egen svigersønn, Berat Albayrak, til finansminister. Det kan se ut som at Erdogan er i ferd med å ta over hele landets økonomiske politikk, og at han også overstyrer sentralbanken, på tross av økonomer, eksperter og byråkraters gode råd, sier makroøkonom og sjefanalytiker Erik Bruce hos Nordea til Dagbladet.

Prognoser

FINANSMINISTER: Energy Berat Albayrak er svigersønn til Erdogan - og finansminister i Tyrkia. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix
FINANSMINISTER: Energy Berat Albayrak er svigersønn til Erdogan - og finansminister i Tyrkia. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix Vis mer

Før helga skulle den tyrkiske sentralbanken legge fram prognose for inflasjonen i 2019 - og det var åpenbart knyttet spenning til prognosen.

- Om situasjonen ikke bedrer seg, kan de tyrkiske bankene - i verste fall - gå konkurs, og landet ende i en økonomisk krise, sier makroøkonom Bruce.

- Ond sirkel

Tyrkias største problem akkurat nå er at valutaen har svekket seg så voldsomt på kort tid.

- Dette er alvorlig fordi både tyrkiske banker og bedrifter har lån i utenlandsk valuta, og det vil bli svært vanskelig å betjene disse lånene, sier Bruce.

Allerede nå ser man at dette har ført til en ond sirkel i landet, mener han.

- Markedet har mistet tilliten til den økonomiske politikken i Tyrkia, som fører til at valutaen svekkes ytterligere. Og da vil jo alle selge seg ut, og problemet blir på en måte selvforsterkende, sier han.

Det eneste fornuftige landet kan gjøre nå er å heve rentene, tror Bruce som mener høyere renter vil kunne styrke den svake valutaen og også bidra til lavere inflasjon.

Små tiltak

Han er imidlertid ikke like sikker på om president Erdogan er enig med ham i det.

- Erdogan har uttalt at han ikke vil heve rentene, og at han ikke har tro på at en renteøkning vil føre til lavere inflasjon. Han har sagt han tror høye renter gagner de rike og rammer de fattige, sier Bruce.

- Erdogan har derfor lovet å gjøre andre ting for å bedre situasjonen, som for eksempel å bruke mindre penger av offentlige budsjetter. Personlig tviler jeg på at det er tilstrekkelig for å få Tyrkia ut av den økonomiske katastrofen de nå kan være på vei inn i, fortsetter han.

En sentralbank skal i teorien være en uavhengig institusjon i et land. Om den faktisk er det i Tyrkia, eller om Erdogan også her trekker i tråder, er ikke godt å si, ifølge Bruce.

- Det er i så fall ikke bra. Det er en svært alvorlig situasjon, tilføyer han.

Sanksjoner

Tyrkia var lenge et foregangsland innen økonomisk politikk, forteller makroøkonomen. Etter kuppforsøket i 2016 endret imidlertid mye seg.

- Fra vårt ståsted har det gått i gal retning for landet etter kuppforsøket. I tillegg har landet kommet på kant med USA, som har innført en rekke sanksjoner, som har forverret situasjonen, sier Bruce.

Den amerikanske pastoren Andrew Craig Brunson (50), som har bodd i Tyrkia i en årrekke, ble pågrepet etter kuppforsøket i landet sommeren 2016. Han anklages både for bånd til Kurdistans arbeiderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkia, og den muslimske predikanten Fethullah Gülen.

SEIER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan takket folket og sa at de uoffisielle resultatene viste en seier til ja-siden med en margin på 1,3 millioner stemmer. Dermed skal grunnloven endres, presidenten får mer makt, og Erdogan har lovet å gjeninnføre dødsstraff ved valgseier. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Fengslingen av Brunson har den siste tida utløst en ordkrig mellom presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan. De to landene er også i ferd med å vikle seg inn i en handelskrig, noe som har bidratt til at verdien på den tyrkiske liren har falt betydelig, skriver NTB.

- UT I GATENE: - Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Ingen makt som er sterkere enn folkemakten, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan via en mobilsamtale med CNN Turk. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

- Vi har allerede innført sanksjoner mot flere tyrkiske regjeringsmedlemmer, og vi har flere som vi planlegger å innføre dersom de ikke løslater ham snart, sa finansminister Steven Mnuchin i et regjeringsmøte med Trump torsdag.

- Er kanskje redd

Et land i økonomisk krise kan få hjelp av det Internasjonale pengefondet (IMF).

- Problemet for Tyrkia er da at IMF krever at landet gjør de riktige tingene - som for eksempel å heve renta. Personlig tror jeg det er avgjørende for å stabilisere situasjonen i landet nå - at renta settes opp gradvis, og at man samtidig ser på hvordan markedet reagerer på det.

Ifølge NTB lovet Qatar tidligere denne uka investeringer på over 120 milliarder kroner i kriserammede Tyrkia

- Hva kan være grunnen til at Erdogan ikke følger rådene om å heve renta?

- Det kan hende han ikke mener det vil ha noen effekt, kanskje han er redd for å heve rentene, sier Bruce.

DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer