Tyrkiske gisler fikk leve

Gisseltakere har satt fri tre tyrkiske gisler i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge nyhetsbyrået AP har den tyrkiske utenriksministeren bekreftet at de tre, som ble bortført i forrige uke, nå er satt fri.

Gisseltakerne tilhører ifølge den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera den beryktede gruppa til den ettersøkte terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

Bånd til al-Qaida

Al-Jazeera kringkastet i formiddag et videoopptak der de tre tyrkiske mennene knelte foran medlemmer av det som angivelig er al-Zarqawis beryktede terrorgruppe.

- For deres skyld, våre brødre og muslimer i det tyrkiske folk, vil vi sette fri disse gislene og sende dem trygt hjem, ble det lest opp i videoen.

De islamittiske gisseltakerne hevder de opererer på vegne av al-Zarqawi. Den samme ekstremistiske gruppa har tidligere tatt på seg skylda for å ha halshogd amerikaneren Nick Berg og seinere sør-koreanske Kim Sun-il.

Jordanskfødte al-Zarqawi er mistenkt for å stå i ledtog med terrornettverket i al-Qaida, og mistenkes for å være hjernen bak flere gisselaksjoner i Irak den siste tida.

Truet med halshogging

De tre tyrkerne ble bortført i forkant av president Bushs Tyrkia-besøk. I et videoopptak ble de truet de med å halshogge gislene innen 72 timer hvis ikke tyrkiske selskaper og statsborgere slutter å samarbeide med USA.

Gisseltakerne oppfordret det tyrkiske folket til å demonstrere mot krigen i Irak generelt, og mot Bush spesielt.

Tyrkiske myndigheter avviste tvert å forhandle med gisseltakerne.

- Tyrkia har bekjempet terrorister i over 20 år. De krever mange ting, men vi tar aldri kravene på alvor, sa den tyrkiske forsvarsministeren Vecdi Gonul på søndag.

FIKK LEVE: TYRKISKE GISLER: Arabisk fjernsyn viste i helga et videoopptak av de tre tyrkiske gislene. I dag ble de satt fri.