GRENSA: Bildet viser grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: ILYAS AKENGIN / AFP / SCANPIX
GRENSA: Bildet viser grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: ILYAS AKENGIN / AFP / SCANPIXVis mer

- Tyrkiske grensevakter skyter på flyktninger

Minst fem syriske flyktninger ble drept av tyrkiske grensevakter i mars og april, ifølge Human Rights Watch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er stikk i strid med tyrkiske myndigheters påstand om at grensen mellom de to land er åpen, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast i en ny rapport.

- Tyrkiske ledere hevder at syriske flyktninger blir tatt imot med åpne armer, men grensevaktene dreper og banker dem opp, sier Gerry Simpson i Human Rights Watch.

Grusomt Minst fem syriske flyktninger, blant dem et barn, ble drept av tyrkiske grensevakter i mars og april, og 14 andre ble alvorlig såret, forteller ofre og øyenvitner til menneskerettsorganisasjonen.

- Å åpne ild mot traumatiserte menn, kvinner og barn, som er på flukt fra kamper og vilkårlig krigføring, er rett og slett grusomt, sier han.

Grensa mellom Syria og Tyrkia har i praksis vært stengt siden august i fjor, til tross for at tyrkiske myndigheter hevder det motsatte, slår Human Rights Watch fast.

Kritiserer EU Menneskerettsorganisasjonen er sterkt kritisk til EU som nylig inngikk en avtale med Tyrkia for å bremse strømmen av flyktninger til Europa.

- EU kan ikke stå på sidelinjen og se hvordan Tyrkia skyter med skarpt og bruker geværkolber for å stanse strømmen av flyktninger, sier Simpson.

- EUs ledere må innse at de ved å gi rødt lys til flyktninger som forsøker å ta seg inn i EU, gir de Tyrkia grønt lys til å stenge grensa. Krigsherjede asylsøkere som ikke har noe annet sted å dra, må derfor betale en høy pris, sier Simpson.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram