Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkiske islamister vil danne nytt parti

ANKARA (NTB-Reuters): Det forbudte tyrkiske opposisjonspartiet Velferdspartiet vil danne et nytt parti under et nytt navn, og med ny partileder, sa en ledende islamistisk politiker i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et nytt parti vil bli dannet i henhold til dagens lover, sa den tidligere islamist-statsråden Lutfu Esengun på en pressekonferanse i Velferdspartiets hovedkvarter.

Den tyrkiske forfatningsdomstolen erklærte fredag det islamske Velferdspartiet var ulovlig. Partileder og tidligere statsminister Necmettin Erbakan fikk forbud mot å inneha politiske verv.

Esengun sier at det ikke er klart hvem som skal lede det nye partiet.

Erbakan har varslet at han vil bringe saken inn for den europeiske menneskerettsdomstolen. To ganger tidligere har Erbakan ledet partier som er blitt forbudt, etter militærkuppene i 1971 og 1980.

Velferdspartiet ble i mai i fjor anklaget for å true den verdslige tyrkiske staten, etter at partiet prøvde å gi islam en mer framtredende rolle i samfunnet mens det sto i spissen for en koalisjonsregjering. Erbakan var utsatt for intenst press fra de militære i det året han satt som statsminister, og måtte til slutt gi fra seg makten.

Velferdspartiet er Tyrkias største politiske gruppering, med 158 av de 550 plassene i nasjonalforsamlingen. Partiet sier selv at det har fire millioner medlemmer i et land der befolkningen er på 62 millioner.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!