Syria-krigen:

Tyrkiske kampfly bomber kurdisk milits i Nord-Syria

Tyrkiske kampfly har startet en militæroperasjonen for å ta over områder kurderne har kontrollert i Nord-Syria.

NYE ANGREP: Røyken stiger opp fra det nordlige Syria, som nå opplever flyangrep fra tyrkiske fly. Målet for Tyrkia er å presse bort de kurdiske styrkene som kontrollerer området. Foto: Lefteris Pitarakis / Ap / Scanpix
NYE ANGREP: Røyken stiger opp fra det nordlige Syria, som nå opplever flyangrep fra tyrkiske fly. Målet for Tyrkia er å presse bort de kurdiske styrkene som kontrollerer området. Foto: Lefteris Pitarakis / Ap / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
MANER TIL KAMP: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, hilser på sin militære æresgarde i Usak, i det vestlige Tyrkia. Tyrkerne har nå igangsatt den såkalte «olivengren»-operasjonen, hvor de skal prøve å presse kurderne bort fra Afrin-regionen i det nordlige Syria. Foto: Kayhan Ozer / Ap / Scanpix Poo
MANER TIL KAMP: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, hilser på sin militære æresgarde i Usak, i det vestlige Tyrkia. Tyrkerne har nå igangsatt den såkalte «olivengren»-operasjonen, hvor de skal prøve å presse kurderne bort fra Afrin-regionen i det nordlige Syria. Foto: Kayhan Ozer / Ap / Scanpix Poo Vis mer

Samtidig som president Recep Tayyip Erdogan hilste på sine soldater i det vestlige Tyrkia, ble landets kampfly sendt inn i det nordlige Syria i dag.

- Våre væpnede styrker har begynt luftoperasjonen med den hensikt å knuse deler av YPG, kunngjorde Tyrkias statsminister Binali Yildirim i en TV-sendt tale.

Operasjon «olivengren»

Samtidig bekreftet det tyrkiske militæret at operasjonen, kalt Olivengren, er i gang og at den er rettet mot YPG og mot IS i Afrin-regionen i Nord-Syria.

Selv om den kurdiske YPG-militsen utgjorde hoveddelen av den USA-støttede SDF-styrken som var med på å bekjempe IS-styrken, anser Tyrkia både YPG og det kurdiske politiske partiet PYD for å være terrorister og allierte av den forbudte PKK-bevegelsen i Tyrkia.

Bakkeoperasjoner i gang

En tyrkisk militærtalsmann sier at operasjon Olivengren vil bli gjennomført «med respekt for Syrias territoriale integritet».

Samtidig har tyrkiskvennlige militser gått inn i Afrin, ifølge tyrkiske medier.

Tidligere i dag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia «de facto har startet bakkeoperasjonen» i Syria.

Erdogan sa også at de vil gå videre til Manbij, en annen by i Syria som også kontrolleres av YPG.

Det er mellom 8000 og 10000 YPG-krigere i Afrin, i tillegg til 800 000 sivile, blant annet mange flyktninger fra andre områder i Syria.

De siste dagene har flere titalls militære kjøretøy og hundrevis av soldater blitt sendt til grenseområdet og Tyrkia har truet med et nært forestående bakkeangrep.

(NTB)