STØTTE I FOLKET: Under militærkuppet dukket Tyrkias president opp på CNN Turk via Facetime for å be folk ta til gatene og stoppe kuppmarkerne. Og det var nettopp det som skjedde. Dette bildet viser Erdogan-tilhengere som ventet på at han skulle tale utenfor presidentboligen på lørdag. Foto: Murad Sezer   / Reuters / NTB Scanpix
STØTTE I FOLKET: Under militærkuppet dukket Tyrkias president opp på CNN Turk via Facetime for å be folk ta til gatene og stoppe kuppmarkerne. Og det var nettopp det som skjedde. Dette bildet viser Erdogan-tilhengere som ventet på at han skulle tale utenfor presidentboligen på lørdag. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tyrkiske medier med grove USA-anklager: - Har prøvd å drepe Erdogan

Pressefriheten har stupt under Erdogan, i dag slo myndighetene igjen til mot mediene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av helgas kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan har myndighetene stengt hele 24 radio- og TV-stasjoner. Tyrkia hadde knapt frie og uavhengige medier igjen før kuppforsøket, og nå blir det slått ytterligere ned på avisene.

Samtidig hevder flere tyrkiske medier nå at det var USA som sto bak det militære kuppforsøket.

- USA har prøvd å drepe Erdogan, skriver Ibrahim Karakül, en av landets mest profilerte redaktører og Erdogan-støttespillere.

Han leder avisa Yeni Safak, som er kjent for sin støtte til Erdogan og hans parti rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). Erdogan vant valget i Tyrkia i november med overveldende flertall og 49,5 prosent av stemmene

- Jeg sier dette høyt og tydelig: USA planla dette kuppet gjennom Gülen, skriver Karakül.

USA avkrefter

Siden partiet AKP ble stiftet i 2001, har det tatt kontroll over store deler av tyrkiske medier. Et nylig eksempel var i mars i vår, da Tyrkias største opposisjonsavis, Zaman, ble overtatt på grunn av anklager om terrorpropaganda og bånd til Gülen-bevegelsen.

FOR FRI PRESSE: Flere tusen mennesker møtte opp utenfor redaksjonslokalene til avisen Zaman i Istanbul, for å vise sin støtte til avisen i mars. De ble møtt med tåregass. Video: Reuters Vis mer

Etter kuppforsøket var Erdogan raskt ute og pekte på den religiøse lederen Fathullah Gülen som gjerningsmannen bak. Gülen bor i eksil i USA, og dermed har tyrkiske medier pekt på at USA hadde noe med kuppet å gjøre.

Den tyrkiske arbeidsministeren, Suleyman Soylu, har gått langt i å antyde at det i realiteten var ledelsen i Washington sto bak kuppforsøket. Spekulasjonene om at USA var involvert, ble til slutt så omfattende at den amerikanske ambassadøren i Tyrkia, John Bass, gikk ut og understreket at USA ikke hadde en rolle i kuppforsøket.

- Noen reportasjer - og dessverre noen offentlige personer - har spekulert på om USA på en eller annen måte støttet kuppforsøket, skrev Bass i en uttalelse.

- Dette er kategorisk usant. Slike spekulasjoner er skadelig for vennskapet mellom to store nasjoner, skrev ambassadøren.

FÅ DAGER FØR : Den amerikanske ambassadøren i Tyrkia, John Bass, gikk mandag kveld ut og benektet de mange spekulasjonene om at USA hadde noe å gjøre med kuppforsøket på fredag. Her er Bass (til venstre) sammen med minister Omer Celik få dager før kupp-forsøket. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB Scanpix
FÅ DAGER FØR : Den amerikanske ambassadøren i Tyrkia, John Bass, gikk mandag kveld ut og benektet de mange spekulasjonene om at USA hadde noe å gjøre med kuppforsøket på fredag. Her er Bass (til venstre) sammen med minister Omer Celik få dager før kupp-forsøket. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kontrollen over mediene

Aviser og journalister risikerer å bli saksøkt av presidenten selv dersom de kritiserer myndighetene. Fra august 2014 til i år behandlet rettsvesenet i Tyrkia 1845 saker om ærekrenkelser mot Erdogan, som da avistegner Musa Kart i avisa Cumhuriyet i en sak om Gülen-skolene tegnet Erdogan som en katt som hadde tullet seg inn i et garnnøste. Han fikk 35 000 kroner i bot.

På samme måte har også Erdogan prøvd å kontrollere tyske medier. I mars krevde han en tysk satirevideo som gjorde narr av ham slettet. Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo sa da at Erdogan var i ferd med å miste kontakten med virkeligheten. Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt uttalte at flere har påpekt at Erdogan så på tyrkiske medier som et av sine departement, som han kunne styre som han ville.

Antallet uavhengige aviser er nå få, samtidig som kuppet har vist hvor massiv støtten for Erdogan er i deler av den tyrkiske befolkningen.

Mistet lisensen i dag

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, som er statskontrollert, skrev i dag at de 24 TV- og radiostasjonene som nå er stengt, ble stengt på grunn av bånd til Fatullah Gulen. De samme anklagene har gått mot 15 200 lærere og utdanningsansatte som i dag mistet jobben, samt 1577 fakultetsledere.

- Den amerikanske administrasjonen planla å drepe presidenten i Tyrkia. Jeg gjentar: Angrepene er direkte linket til Gulens terrorister og iscenesatt av USA, skrev Karakül i dag.

Karakül sier også at ved å bombe Tyrkias parlament har USA erklært krig mot nasjonen.

På verdens pressefrihetsindeks har Tyrkia rast ned fra 99. plass, som de hadde før Erdogan kom til makta, til 151. plass i dag. Det er én plass foran Kongo og tre plasser bak Russland. Altså regnes det nå som enklere å skrive fritt som journalist i Russland, enn det gjør i Tyrkia.