STATSKUPP: Folk tok til gatene nær Faith Sultan Mehmet bridge under stridighetene med millitære styrker i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpix
STATSKUPP: Folk tok til gatene nær Faith Sultan Mehmet bridge under stridighetene med millitære styrker i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Tyrkiske myndigheter avsetter presidentgarden og tilbakekaller 10 000 pass til personer de tror vil flykte

Erdogan fortsetter å stramme grepet rundt makten i Tyrkia. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter kuppforsøket forrige fredag har president Recep Tayyip Erdogan og hans regjering tatt svært harde grep om makta i Tyrkia.

Over 50 000 offentlig ansatte anklages for å ha støttet kuppet og er suspendert eller sparket fra jobbene sine.

De siste dagene er rundt 300 soldater tilhørende den tyrkiske presidentgarden blitt arrestert. Lørdag opplyser landets statsminister, Binali Yildrim, at hele presidentgarden, som består av rundt 2 500 soldater, oppløses.

- Det vil ikke lenger være en presidentgarde, det er ingen hensikt, ikke noe behov, sier statsministeren til tyrkisk TV lørdag kveld.

Inndratt offentlige pass

I tillegg har myndighetene også vedtatt å tilbakekalle 10 000 pass til personer de tror vil flykte, skriver AFP. Passene skal være av grønn og grå farge.

De som eier et grønt pass er embetsmenn og tidligere parlamentsmedlemmer som kan reise til noen land uten visum. Personer med grått pass til andre personer som jobber med regjeringens virksomhet, samt idrettsutøvere, ifølge AFP.

Eierne av passene er enten satt i forvaring eller så de drevet på flukt.

Sparket akademikere

Erdogan, som av enkelte eksperter mener han likner en diktator, er sikker på at Fethullah Gülens bevegelse står bak kuppforsøket.

Gülen (75), en pedagog og muslimsk lærd som lever i selvpåført eksil i Pennsylvania, var tidligere en av Erdogans viktigste støttespillere.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Den muslimske Gülen-bevegelsen hadde en nøkkelrolle i Erdogans vei mot makten. Men etter 2013 har det derimot vært en heksejakt på medlemmer av Gülen-bevegelsen, og både byråkrater, lærere, journalister, dommere, statsadvokater, politifolk og andre tilhengere ble rensket ut.

I frykt for blant annet at Gülen-tilhengerne har etablert seg godt blant offentlig ansatte, har tyrkiske myndigheter sparket 15 200 lærere og utdanningsansatte. I tillegg har de bedt 1577 fakultetsledere si opp.

Erdogan sa torsdag at over 10 000 mennesker er påpreget, der over 4000 av dem sitter i varetekt. Dette er inkludert 100 generaler og admiraler.

Kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag forrige uke ført til at totalt 265 mennesker ble drept i kaoset og 1140 mennesker ble såret.

Myndighetene har også avsatt 2745 dommere som følge av kuppforsøket.

- Jeg er ikke redd

EKSIL: Fethullah Gülen i boligen i Saylorsburg, Pennsylvania. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
EKSIL: Fethullah Gülen i boligen i Saylorsburg, Pennsylvania. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Tyrkia prøver å få Gülen utlevert fra USA, mens Gülen selv har bedt USA motstå dette. Dagbladet besøkte Gülen i Pennsylvania forrige uke, da understreket han at han ikke har noe med kuppforsøket å gjøre.

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sa Gülen på spørsmål fra Dagbladet.

Han fortalte videre at han ikke frykter å bli utlevert til Tyrkia.

- Jeg er ikke redd for det. Jeg registrerer også at USA ikke tar Erdogans påstander på så stort alvor i sitt tilsvar til utleveringskravet, sier han.

Arresterte nær medarbeider av Gülen

Lørdag ble det klart at tyrkiske myndigheter har arrestert en mann de beskriver som Gülens høyre hånd.

DRAMATISK: Mannen blir kjørt over to ganger på kort tid, av to ulike tankser. Det dramatiske videoklippet fra et overvåkningskamera, viser at mannen overlever. Hendelsen skjedde under forrige ukes forsøk på militærkupp i Tyrkia. Video: AP Vis mer

Halis Hanci, som myndighetene beskriver som Gülens høyre hånd, ble pågrepet i provinsen Trabzon ved Svartehavet, opplyser en tjenestemann lørdag. Han sier Hanci «tilsynelatende» reiste inn i Tyrkia to dager før kuppforsøket, ifølge NTB.

Tidligere samme dag meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at Gülens nevø, Muhammet Sait Gülen, var arrestert i byen Erzurum nordøst i landet, og at han skulle sendes til hovedstaden Ankara for å bli avhørt. Ifølge Anadolu risikerer nevøen å bli anklaget for å tilhøre en terrororganisasjon.

- Kan bli en «trygg havn» for terrorister

Tyrkia står på kanten til å kunne blir det nye Pakistan og «en trygg havn for undergrupper av al-Qaida», melder den nyeste rapporten til «Institute for the Study of War» (ISW).

- Det er å ta hardt i, men noen av det som skjer i Tyrkia er sammenliknbart med Pakistan, sa Magnus Ranstorp, doktor ved den svenske Forsvarshögskolen, til Dagbladet før helgen (krever innlogging).

- Terrorgrupper og militser, søkte tilflukt i Pakistan- og Afghanistans stammeområder fordi dette var områder myndighetene ikke hadde kontroll. Alle konfliktene kan lage et slikt «fristed» i Tyrkia også, men Tyrkia er et helt annerledes land enn Pakistan, sier Ranstorp, og poengterer at det ikke nødvendigvis er så populært for terrorgrupper å søke tilflukt i et Nato-land.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blant annet om innføring av dødsstraff og utlevering av Gülen. Video: CNN Vis mer