RULLER INN: Her står en stridsvogn stasjonert på grensa mellom Tyrkia og Syria. Nå ruller stridsvogner inn i Syria i en operasjon for å felle IS. Foto: Orhan Erkilic/Ihlas News Agency / NTB Scanpix
RULLER INN: Her står en stridsvogn stasjonert på grensa mellom Tyrkia og Syria. Nå ruller stridsvogner inn i Syria i en operasjon for å felle IS. Foto: Orhan Erkilic/Ihlas News Agency / NTB ScanpixVis mer

Tyrkiske stridsvogner ruller inn i Syria

Har krysset grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske stridsvogner og spesialstyrker har krysset grensa til Syria, som et ledd i offensiven mot IS i Jarablus.

Tyrkisk artilleri beskyter samtidig området med tungt artilleri, og tyrkiske kampfly angriper antatte IS-mål på bakken.

Operasjon i gang

Fly fra den USA-ledede koalisjonen deltar også offensiven mot de islamistiske opprørerne i Jarablus-området, og et mindre antall amerikanske spesialsoldater skal også befinne seg i området.

Den tyrkiske hæren og internasjonale koalisjonsstyrker er i gang med operasjonen for å drive IS ut av den syriske grensebyen Jarablus.

Det opplyser den tyrkiske statsministerens kontor i en pressemelding.

- Den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker har satt i gang en militæroperasjon med mål om å fjerne terroristorganisasjonen Daesh fra Jarablus-distriktet i Aleppo-provinsen, heter det meldingen, som bruker den arabiske forkortelsen for ekstremistgruppen IS.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu startet offensiven i 4-tiden lokal tid natt til onsdag.

Luftangrep

Det var onsdag morgen ennå uklart om tyrkiske styrker eller tyrkiskstøttede opprørere faktisk hadde krysset grensen til Syria.

Operasjonen ble imidlertid innledet med intens artilleriild mot Jarablus, etterfulgt av tyrkiske luftangrep, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Andalou.

Meldingene om offensiven kommer samme dag som den amerikanske visepresidenten Joe Biden besøker Tyrkia.

Evakuering

Tirsdag kveld fikk alle innbyggerne i den tyrkiske småbyen Karkamis ordre om å forlate byen og områdene rundt, rett over grensa for Jarablus. Evakueringen skjer av sikkerhetsmessige årsaker etter flere rakettangrep, meldte tyrkiske medier.

Jarablus er den eneste gjenværende grensepasseringen som direkte knytter IS til veinettet i Tyrkia. Byen ligger bare 33 kilometer fra Manbij, den syriske byen som ble erobret fra IS av kurdisk milits tidligere i august.

Tyrkiske styrker har siden mandag skutt med artilleri mot mål i Syria. Tirsdag ble det også meldt at rundt 1.500 tyrkiskstøttede syriske opprørere sto klare til å gå inn i Syria fra tyrkisk side for å drive IS ut av Jarablus.

(NTB).