Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysk avis: Fingeravtrykkene til den ettersøkte tunisieren ble funnet på døra til lastebilen

Knytter 24 år gamle Anis Amri til lastebilen som ble brukt i terrorangrepet.

NB! STERKE BILDER: Dette er tragedien som rammet Berlin mandag, hvor tolv mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN / Reuters / Per Ervland / Kjell Erik Berg / Marie Røssland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fingeravtrykkene til den 24 år gamle tunisieren Anis Amri er funnet på døra på lastebilen som ble brukt under terrorangrepet i Berlin.

Det melder den tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

JULESTEMNING I BERLIN: Julefeiringen lar seg ikke stoppe av terror, berlinerne strømmet til julemarkedene da de åpnet etter å ha vært stengt etter terroren. Reporter: Ralf Lofstad / Video: Per Ervland Vis mer

Amri er etterlyst i hele Europa og er det tyske politiets hovedmistenkte etter lastebilangrepet mot julemarkedet på Breitscheidplatz mandag kveld.

Tolv personer ble drept og 48 personer ble skadet i angrepet.

Amri ble etterlyst med fullt navn og bilde i går kveld. Det utloves også en dusør på 100 000 euro, rundt 900 000 norske kroner, for informasjon som leder til en pågripelse.

Fant ID-papirer i bilen

Fingeravtrykkene til Amri skal være funnet på lastebilens førerdør, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Det er ikke de eneste sporene som knytter Amri til terrordåden.

Fra før er det kjent at politiet også fant identifikasjonspapirer som har tilhørt Amri i lastebilens førerhytte.

Politiet skal også ha sikret seg DNA som ble funnet i førerhytta.

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Stod på terrorliste

En kilde innenfor det tyske politiet oppgir overfor CNN at den mistenkte gjerningsmannen ble arrestert i den tyske byen Friedrichschafen i august.

Årsaken skal ha vært at han hadde falske papirer. Han ble slippet fri kort tid etter.

Amri skal også ha stått på en liste myndighetene i Nordrhein-Westfalen hadde over mulige terrorister.

I juni skal han ha fått sin asylsøknad avslått fordi han ikke kunne frambringe tilfredsstillende papirer. Amri skal ha bodd i Berlin siden februar.

Ble fengslet

Amri rømte fra Tunisia i 2011 da den arabiske våren veltet regimene i Tunisia og Libya.

Ifølge Politico hadde ikke Amri noen identifikasjonspapirer på seg da han kom til Italia og han hevdet han var født i 1994, og dermed fremdeles var mindreårig.

JULEMARKEDET: Reporter Ralf Lofstad rapporterer utenfor julemarkedet i Berlin der 12 personer døde etter at en lastebil kjørte gjennom folkemengden. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Mens voksne flyktninger fikk tillatelse fra de italienske myndighetene til å ta seg gjennom Italia mot resten av EU, ble mindreårige flyktninger satt i et midlertidig mottak.

Den voldsomme flyktningsstrømmen overrumplet den lille italienske øya, som ikke var skodd for pågangen.

Det førte til protester og opptøyer. Amri deltok i en spesielt voldelig protest, da mottakssenteret ble satt fyr på og flere personer ble skadet.

For sin medvirkning under opptøyene ble Amri dømt til fire års fengsel.

Forsøkt utlevert

I 2015 ble han løslatt. Italia forsøkte å få ham utlevert til Tunisia, som nektet å ta ham i mot, og ble, på grunn av italiensk lovverk, nødt til å slippe ham fri.

Da han ble satt fri mistet italienske myndigheter oversikt over hvor Amri befant seg, men de tror han dro til Tyskland.

Opplysningene blir også bekreftet av Amris far, som har blitt intervjuet av en radiostasjon i Tunisia, skriver nyhetsbyrået AP.

ETTERLYST: Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin. Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERLYST: Tysk politi jakter nå på den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som mistenkes for å ha stått bak massakren som kostet tolv mennesker livet på et julemarked i Berlin. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!