Tysk bølge av babydrap

En sørtysk kommune gjør det nå legalt for nybakte mødre å levere fra seg ungene - anonymt. Prosjektet settes i gang for å stoppe bølgen av babydrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året er det blitt funnet et stort antall nyfødte og drepte barn i skogsområder over hele Tyskland. I tillegg kommer alle de groteske tilfellene av mødre som har myrdet sine egne babyer i hjemmet.

For en måned siden fant politiet i Frankfurt/Oder to brødre på to og tre år, som var døde av sult og tørst. Mammaen deres hadde låst dem inne i den toværelsesleiligheten og reist på over to ukers besøk til kjæresten i Berlin.

Hun forstår ikke selv at de ikke overlevde - fordi hun hadde satt igjen mat og drikke på kjøkkenbordet. Kvinnen risikerer nå livsvarig fengsel for drap. Hun er varetektsfengslet, men fikk lov til å delta i begravelsen i slutten av forrige uke. Hennes naboer er også under etterforskning. De risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap, fordi de i flere TV-intervjuer har uttalt at de hørte barnegråt og fortvilte skrik fra leiligheten gjennom en hel uke - uten at de slo alarm.

I fryseboksen

Politiet i en småby i delstaten Sachsen fant få dager seinere tre nyfødte og kvalte barn i dypfryseren hos en familie. Det samme ekteparet mistenkes for å ha solgt tre eller fire nyfødte barn til kyniske menneskehandlere på den andre siden av den tjekkiske grensa.

I det samme området i Sachsen er det i løpet av de to siste årene funnet hele fire babylik i skogene innenfor en radius av 30 kilometer. DNA-tester skal nå slå fast om det dreier seg om de samme foreldrene. Men etterforskerne går ut fra at det dreier seg om andre tragedier.

For to uker siden ble et par i Flensburg pågrepet etter at de hadde drept sin fire måneder gamle sønn og brent liket i komfyren.

Natt til i går ble det på nytt funnet et småbarnlik i en skog utenfor Herford. Politiet går ut fra det er moren som på denne måten har kvittet seg med en uønsket baby. Det relativt nyfødte barnet døde som følge av stump vold mot hodet.

Gir bort barnet

I byen Amberg i Bayern starter kommunen et prøveprosjekt fra 1. august. Helt legalt kan nybakte mødre henvende seg hos kommunen og avlevere sine nyfødte. De skal ikke tvinges til å opplyse egen identitet eller hvem faren er. Prosjektet kalles «Operasjon Moses».

- Dette er noe vi vil forsøke i en periode for å se om det kan bidra til å hindre at kvinner begår straffbare handlinger hvis de får barn som de ikke ønsker å føre fram, sier Maria Geiss-Wittmann fra kommunen.

Hun sier at barna vil bli tatt vare på i et sykehus de første åtte ukene, slik at mødrene deres skal ha anledning til å angre. Etterpå blir ungene plassert hos pleieforeldre eller adoptert vekk.