Tysk elefantjakt

BERLIN (Dagbladet): For Helmut Kohl kom kaoset i Russland som bestilt. Det ryddet muligheten for den internasjonale statsmannen Kohl til å sette inn den lange sluttspurten i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt hadde europeisk samling og annen utenrikspolitikk vært et dødt tema i den tyske valgkampen. Nå ble Kohl fotografert og sitert daglig, sittende i bekymrede telefonkonferanser med presidentene Bill Clinton og Jacques Chirac, statsminister Tony Blair eller med dusvennen Boris Jeltsin. Slik fikk Kohls valgkampmotto «Weltklasse für Deutschland» («Verdensklasse for Tyskland») endelig mening. Plutselig er Kohl bare tre prosent bak Schröder. Spenningen er garantert.

  • «Elefanten og hans jeger» brukte en tysk avis som overskrift på en skildring av valgkampen. For det er som en elefant Kohl nå tramper landet rundt, med to- tre folkemøter hver eneste dag i forsøket på å hente inn ledelsen til den sosialdemokratiske utfordreren Gerhard Schröder. Kohl smiler og viser at han er seierssikker - trass i det nesten umulige utgangspunktet. Om Kohl tviler, skal ingen kunne lese det utenpå ham.
  • Schröder er jegeren. Under budsjettdebatten i den tyske forbundsdagen for noen dager siden, som for øvrig blir den eneste duellen mellom de to kanslerkandidatene, var rådgivernes første bud til jegeren: Pass deg for ikke å bli provosert. Ikke la deg bli trampet ned. Schröder fulgte rådet, og kommentatorene i fjernsyn og aviser konkluderte: - Debatten hadde to vinnere, ingen taper.
  • På folkemøtene lar Kohl all finfølelse fare, spesielt når han reiser i det tidligere DDR. Der er han enhetskansleren, garantisten for at tida ikke skal skrus tilbake. Han skremmer med at kommunistene vil overta dersom Schröder kommer til makta sammen med miljøpartiet De Grønne og på angivelig nåde fra reformkommunistene i PDS. Han går ikke av veien for å flørte med høyreekstremistenes utfall mot innvandrere og krav om strengere straffer.
  • Schröder fører en uvanlig ikke-aggressiv valgkamp. Utfordreren hyller Kohl for hva han har utrettet i sine 16 år som kansler, men hevder at han er utbrukt, uten evner til å møte framtidas problemer. Det er derimot han - innovatøren. Schröder selger seg selv som Tysklands svar på Tony Blair (og inntil Monica-saken Bill Clinton). - Reformer, sier Schröder, uten å bli noe mer konkret. «Schröder sier ingenting om alt, men han gjør det grundig,» kommenterer Süddeutsche Zeitung.
  • Det er ingen virkelige politiske forskjeller mellom Kohl og Schröder. Den ene selger seg som erfaren, den andre som ung og frisk. Men ingen av dem har en politikk for avslutningen av industrisamfunnets epoke og overgangen til et nytt årtusen, kommenterte sjefredaktør Martin Schulze i den ledende tyske fjernsynssenderen ARD dagen etter.
  • Slik blir oppgjøret en strid om personer der det er duket for skittkasting de siste tre ukene. Ved siden av mannjevningen mellom Kohl og Schröder, pågår en valgkamp på frontavsnitt nummer to. Den går mellom de to mulige juniorpartnerne i hver sitt regjeringsalternativ, det liberale fridemokratiske partiet (FDP) og miljøpartiet De Grønne.
  • Med korte unntak har FDP har vært med i hver eneste tyske regjering siden 1949. Nå vipper partiene rundt fem prosent. Kommer de under denne sperregrensa, er det over og ut. FDP-ledelsen driver nå en gigantisk kampanje for å få kristelig-demokratiske velgere til å gi partistemmen (tyskerne stemmer både på personkandidater og parti) til FDP for å redde deres representasjon i Forbundsdagen. «Vi har ikke stemmer å gi bort,» bedyrer CDU-lederne, som dermed vet at de risikerer å ta livet av både FDP og den borgerlige koalisjonen.
  • Mens valget mellom Schröder og Kohl avgjøres i de fem østlige delstatene, og påvirkes av delstatsvalget i Bayern neste helg, foregår oppgjøret mellom De Grønne og FDP i det vestlige Tyskland. Begge partier er nesten ubetydelige i øst. Greier De Grønne seg og faller FDP under streken, er æraen Kohl ute 27. september - uansett hva den tilsynelatende evige kansler truer og skremmer med de siste dagene.