Tysk etterretning tviler på at IS har store oljeinntekter

- Ikke stort svartebørsmarked.

KAMP: Kurdiske styrker i nærheten av IS-kontrollerte Bashir, hvor IS blant annet har kontroll over store oljeressurser. Foto: AFP  / KARIM SAHIB / NTB scanpix
KAMP: Kurdiske styrker i nærheten av IS-kontrollerte Bashir, hvor IS blant annet har kontroll over store oljeressurser. Foto: AFP / KARIM SAHIB / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er godt dokumentert at ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) smugler ut olje fra Irak. Men tysk etterretning mener IS tjener langt mindre på salg av olje til svartebørsmarkeder enn det som tidligere har vært anslått.

Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung skriver at analyser som den tyske etterretningstjenesten BND har gjort, viser at tidligere beregninger av ekstremistgruppas inntekter har vært både urealistiske og svært overdrevne.

Salg av olje har vært antatt å være IS sin viktigste inntektskilde, og i oktober opplyste det amerikanske finansdepartementet at den militante sunnimuslimske gruppa hadde tjent 1 million dollar hver dag siden juni på å selge olje på svartebørsen.

Men ifølge analysene fra BND stemmer ikke det lenger. Over halvparten av IS sin kapasitet til å produsere olje er ødelagt i luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken. I tillegg har ikke IS nok ekspertise på oljeproduksjon.

Ifølge BNDs beregninger vil salg av olje gi IS en daglig inntekt på høyst 270.000 dollar, trolig langt mindre.

(NTB)