Tysk forslag: - Send afrikanske flyktninger tilbake til Afrika

Det tyske innenriksdepartementet foreslår å stenge veien til Europa for afrikanere.

REDDES. Afrikanske flyktninger plukkes opp i Middelhavet. Foto: AFP/ARIS MESSINIS/NTB/Scanpix
REDDES. Afrikanske flyktninger plukkes opp i Middelhavet. Foto: AFP/ARIS MESSINIS/NTB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å vise at Europa ikke er åpent for økonomiske emigranter fra Afrika, vil departementet plukke opp afrikanere fra båter i Middelhavet og returnere dem til Afrika før de kommer til Europa. Slik det er nå, plukkes flyktningene opp i båter i Middelhavet og fraktes til Europa, de fleste til Italia.

- Følg Australia

Det vil Innenriksdepartementet i Tyskland ha en slutt på. Hvis forslaget - som foreligger som et notat - blir politikk, så vil det snu opp ned på det som har blitt oppfattet som Tysklands åpne og generøse flyktningpolitikk.

Innenriksdepartementet skriver at EU bør følge Australias politikk, som er at flyktninger som blir plukket opp på havet bør sendes til leirer i tredjeland, og i praksis veldig sjelden noen gang får sette sin fot på australsk jord.

- Å utelukke muligheten til å komme fram til Europas kyst kan overbevise migrantene om at de bør unngå å legge ut på en livstruende og dyr reise. Målet må være å fjerne grunnlaget for organisasjoner som driver med menneskesmugling, og redde migranter fra den livsfarlige reisen, sier en talskvinnen for departementet, ifølge avisa The Independent.

Tilbake til Tunisia og Egypt

Ministeriet foreslår at de afrikanske migrantene som legger ut fra krigsherjede Libya sendes tilbake til Tunisia eller Egypt, og at de som vil kan søke om asyl til et land i Europa derfra.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière har i over et år vært en hardtslående kritiker av sin egen forbundskansler Angela Merkel. Han har blant annet krevd at regjeringen skulle sette et tak for hvor mange flyktninger Tyskland kan ta inn. I fjor kom nærmere en million flyktninger til Tyskland, en politikk som har ført til at det innvandringsfientlige partiet AfD har fått vind i seilene, og truer et kristeligdemokratisk flertall ved valget om et knapt år.

Etter at flyktningruta fra Tyrkia til Hellas ble mer eller mindre stengt i fjor vinter, er det ruta fra Libya til Italia som igjen er den mest populære. Så langt i år har 159 496 flyktninger lagt ut på den farlige reisen fra Libya til Italia. 4220 har druknet. Sist søndag ble 2200 flyktninger plukket opp av redningsmannskaper, de fleste rett utenfor Libyas kyst.