Tysk gruppe hjalp al-Qaida å flykte fra Afghanistan

Tyske medhjelpere spilte en viktig rolle for å hjelpe medlemmer av terrornettverket al-Qaida å flykte fra Afghanistan, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptak av flere hundre telefonsamtaler mellom grenseområder i Afghanistan og Ruhr-området i Tyskland viser ifølge magasinet at tyske medhjelpere har spilt en helt avgjørende rolle for å framskaffe falske pass.

Over 100 medlemmer av al-Qaida skal ha klart å rømme med falske tyske papirer, skriver Der Spiegel, som ikke har klare kildehenvisninger for opplysningene.

Ifølge magasinet kommer den tyske riksadvokaten til å ta ut tiltale mot gruppen på nyåret. Gruppen skal ha blitt ledet av en jordaner ved navn Abu Mussab al-Sarkavi som for tiden antas å oppholde seg i Libanon, men som fortsatt har tette forbindelser til Tyskland.

Sarkavi er ifølge tyske etterforskere en av seks terrorledere som sammen utgjør en ny ledergruppe i al-Qaida, opprettet av Osam a bin Laden. Ledergruppen skal planlegge nye attentater, og Sarkavi oppgis å være ansvarlig for Europa.

(NTB-DPA)