Tysk helomvending legger press på EU-land

Dominoeffekt etter irsk feilgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske myndigheters overraskende garanti for innskudd i landets banker sjokkerte de europeiske markedene mandag. Flere EU-land presses nå til å følge etter.

Forbundskansler Angela Merkel, som senest lørdag sa bankkrisen må løses fra sak til sak, foretok en regelrett helomvending da hun dagen etter gikk ut med statsgarantien for de om lag 568 milliarder euroene som står på bok hos tyske banker.

- Vi ønsker å fortelle folk at deres sparepenger er trygge, sa Merkel.

Utspillet bidro imidlertid ikke til å berolige de europeiske aksjemarkedene, som stupte etter åpningen mandag.
Har «plan B» 

Merkels finansminister Peer Steinbrück gjorde det senere på dagen klart at tilnærmingen Europas største økonomi hittil har hatt til krisen nå er endret.

- Jeg er fullstendig klar over at man kommer til et punkt hvor individuelle løsninger ikke lenger er nok, sa sosialdemokraten Steinbrück i et møte med partifeller i Berlin.

Steinbrück passet på å refse ledelsen i banken Hypo Real Estate, som tyske myndigheter måtte redde for annen gang på en uke søndag kveld, for ikke å ha lagt alle opplysninger på bordet underveis i prosessen.

Han antydet også at regjeringen arbeidet med en «plan B» og antydet en «paraplyløsning» for å sikre hele banksektoren i landet.

HOLDNINGSENDRING: Tysklands finansminister Peer Steinbrück sier at det man ikke lenger kan gå inn og redde enkeltforetak for å avhjelpe den voksende finanskrisen i Europa. Foto: AFP/Scanpix
HOLDNINGSENDRING: Tysklands finansminister Peer Steinbrück sier at det man ikke lenger kan gå inn og redde enkeltforetak for å avhjelpe den voksende finanskrisen i Europa. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Garantien for innskuddene var nødvendig for å hindre at bankkunder bidro til likviditetskrisen i systemet ved å ta ut sparepengene sine, understreket han.
Dominoeffekt 

Tyskland var blant kritikerne da Irland, som første EU-land, gikk ut med en lignende garanti overfor sine seks største banker i forrige uke. Steinbrück mener fortsatt dette var et feilgrep fra irsk side, selv om giganten Tyskland nå følger etter.

- På europeisk nivå er det en prosess i gang hvor vi må passe på at vi ikke faller tilbake til å se krisen fra et nasjonalt perspektiv. Dessverre startet Irland med dette og andre fulgte etter, sa Steinbrück, som likevel gjorde det klart at han ble nødt til å droppe et møte med de andre finansministeriene i Eurogruppen mandag kveld for å konsentrere seg om krisen.

I Storbritannia ble nyheten om Tysklands helomvending tatt imot med irritasjon, ettersom landet har ønsket at EU skulle sette en stopper for den irske bankgarantien som har ført til kundeflukt fra britiske banker.
Press 

Samtidig øker presset om liggende tiltak på den britiske øya.

Den britiske finansministeren Alistair Darling sa i helgen at han var beredt til å ta skritt «som vi ikke villa ha gjort i normale tider». Hans nestkommanderende Yvette Cooper gjorde det mandag klart at de så fort som mulig ville få klarhet i tiltakene Tyskland har satt i verk.

- Vi kan ikke la vanlige folk og vanlige sparekunder være ubeskyttet i tider som dette, sa Cooper til BBC.

Også danske myndigheter har satt i gang krisetiltak og natt til mandag ble det enighet om å etablere et krisefond som buffer mot uroen.

Tysk helomvending legger press på EU-land

I henhold til avtalen skal danske banker de neste to årene skyte inn 35 milliarder kroner i fondet som skal hjelpe kriserammede banker. Blir regningen høyere, dekker den danske regjeringen resten av beløpet.

(NTB)