Tysk hjelp til Midtøsten

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer har laget et forslag for å få i gang fredssamtaler mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen går ut på å utpeke en representant for FNs sikkerhetsråd som skal ha oppsyn med reformene i de palestinske selvstyreinstitusjonene, melder det tyske utenriksdepartementet.

Nye utnevnelser

Fischer har lagt planen fram for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana, FNs generalsekretær Kofi Annan, USAs spesialutsending til Midtøsten William Burns og Russlands utenriksminister Igor Ivanov. De er alle medlemmer av den såkalte kvartetten som ble opprettet i april for å legge press på partene i konflikten for å få slutt på volden.

Palestinernes leder Yassir Arafat utnevnte i går Mohammed Dahlan til nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Dahlan er ifølge den israelske avisa Haaretz den mektigste person i Gaza, har støtte fra Arafats Fatah-fraksjon og er respektert i Israel og USA. Dahlan var tidligere sikkerhetssjef i Gaza og blir av mange sett på som Arafats etterfølger.

Rundreise

Haaretz skriver også at Arafat i morgen høyst sannsynlig vil erstatte informasjonsminister Yasser Abed Rabbo med Saeb Erekat som leder for palestinernes forhandlingsteam. Rabbo har truet med at de palestinske selvstyremyndighetene vil sette en stopper for reformene som USA krever, hvis ikke USA presser Israel til å trekke troppene sine tilbake til grensene fra september 2000.

Israels utenriksminister Shimon Peres skal ha samtaler i København med det danske EU-formannskapet. Peres er på rundreise i Europa for å drøfte konflikten med palestinerne.

NYTT FREDSFRAMSTØT:</b< Tysklands utenriksminister Joschka Fischer har tatt et initiativ han håper skal føre Israel og palestinerne tilbake til forhgandlingsbordet. Her er Fischer i samtale med Yassir Arafat i Ramallah i mai i år.