«HEIL MERKEL»: Slik så forsiden til den tyrkiske avisa Aksam ut mandag. Forholdet mellom de to landene blir stadig mer anstrengt, etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i juli. Foto: Linda Say / dpa
«HEIL MERKEL»: Slik så forsiden til den tyrkiske avisa Aksam ut mandag. Forholdet mellom de to landene blir stadig mer anstrengt, etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i juli. Foto: Linda Say / dpaVis mer

Tysk høyesterett nektet Erdogan å tale til demonstranter. Nå får Merkel gjennomgå i tyrkiske aviser

Tysk høyesterett nektet Tyrkias president å tale under demonstrasjon i Köln. Tyrkiske medier svarer med en lite subtil sammenligning av Merkel med Adolf Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 20 000 personer møtte opp under en demonstrasjon til støtte for den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på søndag.

Demonstrantene hadde samlet seg i store tall for å vise sin støtte til Erdogan og hans AKP-parti etter det mislykkede kuppforsøket for tre uker siden.

DEMONSTRANTER: Omtrent 20 000 personer møtte opp for å demonstrere i Köln for president Erdogan søndag. Foto: Henning Kaiser / dpa / NTB Scanpix
DEMONSTRANTER: Omtrent 20 000 personer møtte opp for å demonstrere i Köln for president Erdogan søndag. Foto: Henning Kaiser / dpa / NTB Scanpix Vis mer

Den tyske byen badet i røde flagg, og planen var at Erdogan skulle tale til de fremmøtte via en videoforbindelse. Tysk høyesterett satte imidlertid en effektiv stopper for det, da de lørdag støttet den tyske domstolen som hadde nektet Erdogan å tale.

Domstolen begrunnet talenekten med bekymringer for at en slik tale kunne føre til sammenstøt mellom støttedemonstrasjonen og motdemonstrasjoner i byen.

- En krenkelse av ytringsfriheten

Tyrkiske myndigheter raste mot beslutningen, og en Erdogans talsmann, Ibrahim Kalin, kalte tale-nekten en krenkelse av ytringsfriheten og retten til fri forsamling. Han sa videre at det er grunn til å tvile på Tysklands motiver, fordi det kurdiske partiet PKK, som er forbudt i Tyrkia, får demonstrere i Tyskland.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blant annet om innføring av dødsstraff og utlevering av Gülen. Video: CNN Vis mer

- Denne kjennelsen er juridisk uakseptabel. Dette er åpenbart en politisk beslutning, sa lederen av den tyrkisk-europeiske organisasjonen UETD, Zafer Sırakaya, til det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou søndag.

Tyske myndigheter vurderte også på et tidpunkt å stoppe hele demonstrasjonen, da de var usikre rundt hvorvidt sikkerheten til tyrkiske myndighetspersoner som deltok var ivaretatt. Den tyrkiske idrettsministeren og landets generalkonsul deltok begge i demonstrasjonen.

Isfront

Det politiske klimaet mellom de to landene har kjølnet betydelig de siste månedene. I begynnelsen av juni brøt det ut storpolitisk krise, da Tyskland anerkjente at masskrene på armenere i Tyrkia mellom 1915 og 1923 var folkemord.

Tyrkia svarte med å kalle hjem sin Tyskland-ambassadør i protest, og varslet alvorlige konsekvenser for båndene mellom de to landene.

DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Siden har det stort sett bare gått en vei. I etterkant av det mislykkede kuppforsøket i juli, har Tyrkia har bedt Tyskland om å utlevere tilhengere av predikanten Fethullah Gülen, som tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppet.

Erdogans tyske advokat har også levert inn et søksmål for å hindre en TV-kanal i å gjenta støtten til satirikeren Jan Böhmermann. I mars leste han opp et dikt på tysk fjernsyn der han harselerte med Erdogan og sa presidenten holdt på med dyresex og så på barneporno.

Situasjonen ble på ingen måte bedre av at Erdogan ikke fikk tale til sine støttespillere i Köln søndag.

«Heil Merkel»

ADVARER: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nå har også statlige tyrkiske medier kastet seg på i konflikten. Et manipulert bilde av Tysklands forbundskansler Angela Merkel med armen i været og en påtusjet Hitler-bart, akkompagnert av tittelen «Heil Merkel», prydet forsiden av avisa Aksam mandag.

Artikkelen i avisa beskriver Tyskland som et fiendtlig område for tyrkere, og tegner et bilde av Merkel som en diktator som forsøker å stilne president Erdogan, ifølge britiske Express.

Tyskland har den største tyrkiske befolkningen utenfor Tyrkia, rundt tre millioner tyskere har tyrkiske røtter.

DRAMATISK: Mannen blir kjørt over to ganger på kort tid, av to ulike tankser. Det dramatiske videoklippet fra et overvåkningskamera, viser at mannen overlever. Hendelsen skjedde under forrige ukes forsøk på militærkupp i Tyrkia. Video: AP Vis mer