Tysk industri er Angela Merkels trumfkort

Industrien har berget Tyskland gjennom eurokrisen, noe som trolig sikrer Angela Merkel gjenvalg søndag.

KLAR TALE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ligger an til å vinne sitt 3. valg på søndag. (AP Photo/Jens Meyer, File) Scanpix
KLAR TALE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ligger an til å vinne sitt 3. valg på søndag. (AP Photo/Jens Meyer, File) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WERDER: Stolt viser Detlef Zscherpel fram orgelfabrikken Alexander Schuke Potsdam-Orgelbau i den lille byen Werder en halvtimes togtur utenfor Berlin.

I verkstedet arbeider orgelbyggerne med å få ferdig et orgel som skal leveres til Taiwan. Nå jobber de med å lage den største pipen i orgelet - den veier 70 kilo og er seks meter lang.

Veggene prydes av bilder SOM orgelselskapet har bygd og installert i en rekke tyske byer, men også Kaliningrad, Moskva og Poznan. En gruppe ansatte er nå i Sør-Korea for å vedlikeholde et orgel der.

- Schuke er en typisk Mittelstand-bedrift i størrelse og antall ansatte. Det er i slike selskaper folk i mindre byer jobber. Mittelstand er svært viktig for Tyskland, sier bedriftens nestleder Detlef Zscherpel til NTB.

Nøkkel til gjenvalg Bedrifter som Schuke blir holdt fram som en av de viktigste grunnene til at Tyskland har kommet seg godt gjennom eurokrisen.

Søndag gir tyske velgere trolig Merkel en tredje periode som statsminister. Hennes håndtering av eurokrisen ses på som en av hovedgrunnene til det.

Og betydningen av støtte fra skogen av små og mellomstore bedrifter, den såkalte Mittelstand, kan knapt overvurderes. Over 99 prosent av alle tyske bedrifter tilhører Mittelstand, som står for over halvparten av all produksjon og sysselsetter over 15 millioner mennesker.

Omstridte reformer Merkels forgjenger Gerhard Schröder reformerte ved årtusenskiftet arbeidsmarkedet for å gjøre tysk industri i stand til å møte trusselen om nedleggingen av industrijobber. Det har presset lønningene ned og gjort det lettere å ansette og sparke folk.

Men det betydde også at mange beholdt jobbene sine i en vanskelig tid. Mittelstand-bedriftene ansatte faktisk flere folk i årene 2008-2011 mens sysselsettingen i landet for øvrig gikk ned.

- Mye å lære Toppsjef Stein Lier-Hansen i NHO-organisasjonen Norsk Industri er imponert over Tysklands evne til rask omstilling og den utstrakte kontakten mellom industri og myndigheter.

- Det er klart at alt det Tyskland gjør for sin industri, kan også Norge gjøre for sin. De grepene Tyskland gjør i sin prosessindustri, er det mulig for Norge å kopiere, sier han til NTB.

Lier-Hansen mener Norge også har noe å lære av den tyske lønnsmoderasjonen, som er blitt gjennomført i nært samarbeid mellom arbeidstakere og bedriftseiere. Den har i praksis betydd moderate lønnsoppgjør i bytte mot jobbsikkerhet.

Beinhard kamp Men trass i omstridte reformer mener Detlef Zscherpel det fortsatt er for dyrt å drive en industribedrift i Tyskland. Han viser til utgifter til bensin, reiser, miljøkrav og sosiale kostnader.

- Det burde være enda enklere å sparke folk. Det høres brutalt ut, men slik er det i næringslivet, sier han.

Zscherpel forklarer at konkurransen er beinhard. Ofte kjemper 20-30 bedrifter om én kontrakt, og kundene har en tendens til å velge pris fremfor kvalitet.

- Vi har ikke noe mål om å vokse oss større, vårt fokus er på kvalitet, sier han.

Møter kritikk Samtidig møter den tyske modellen kritikk. Ensidig fokus på kutt i lønnskostnader og Tysklands «eksportbesettelse» bidrar til at det investeres for lite i forskning, utvikling og utdanning, skriver Adam Posen ved Peterson Institute for International Economics i Financial Times.

Han viser også til at den tyske modellen står i veien for ytterligere vekst ved at servicesektoren blir avregulert og ved at kapital skal bli overført fra gamle til nye industriområder.

Men orgelbyggerne i Potsdam har overlevd mer dramatiske omveltninger enn noen reformer på arbeidsmarkedet. For dem og Tysklands tusener av Mittelstand-bedrifter er Angela Merkel et trygt valg. (©NTB)

GODE TONER: Stolt viser Detlef Zscherpel fram den lille orgelfabrikken Schuke utenfor Berlin. Tysklands mange små og mellomstore bedrifter har bidratt til å berge landet helskinnet gjennom eurokrisen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix
GODE TONER: Stolt viser Detlef Zscherpel fram den lille orgelfabrikken Schuke utenfor Berlin. Tysklands mange små og mellomstore bedrifter har bidratt til å berge landet helskinnet gjennom eurokrisen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix Vis mer