Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlin-terroren:

Tysk innsatspoliti gikk til aksjon mot asylmottak vest i Tyskland

Den mistenkte Berlin-terroristen skal ha bodd på asylmottaket.

ETTERLYST: 24-årige Anis Amri er tysk politis hovedmistenkte etter massakren på et julemarked i Berlin. Nå er han etterlyst i hele Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERLYST: 24-årige Anis Amri er tysk politis hovedmistenkte etter massakren på et julemarked i Berlin. Nå er han etterlyst i hele Europa. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysk innsatspoliti fra Spezialeinsatzkommando (SEK) gikk tidlig i morges til aksjon mot et asylmottak i Emmerich i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Det melder den tyske avisa Rheinische Post.

JULESTEMNING I BERLIN: Julefeiringen lar seg ikke stoppe av terror, berlinerne strømmet til julemarkedene da de åpnet etter å ha vært stengt etter terroren. Reporter: Ralf Lofstad / Video: Per Ervland Vis mer

Den ettersøkte 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som er politiets hovedmistenkt etter Berlin-terroren, skal ha bodd på mottaket. Byen Emmerich ligger helt vest i Tyskland og grenser til Nederland.

Aksjonen skal ha begynt klokka 06.00 i morges, og skal nå være ferdig. Om lag 100 polititjenestepersoner, deriblant innsatspoliti fra SEK, skal ha deltatt, ifølge Rheinische Post.

Hva resultatet av aksjonen var, vites ikke, men det har ikke kommet meldinger om noen pågripelser.

Allerede onsdag skal politiet ha begynt planleggingen av aksjonen, ifølge Rheinische Post.

Søkte etter bombeoppskrifter

Det var mandag kveld rundt klokka 20.00 at en lastebil pløyde inn i en folkemengde på Breitscheidplatz i Berlin. Det var et julemarked på torget. Tolv personer ble drept og ytterligere 48 ble skadet i lastebilangrepet.

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri er mistenkt for å ha stått bak terrorangrepet.

Ifølge New York Times skal 24-åringen ha søkt på nettet etter metoder for å lage eksplosiver.

Han skal også ha kommunisert med ekstremistgruppen IS minst én gang, og han var også på en flyforbudsliste i USA, sier en anonym tjenestemann, ifølge den amerikanske avisa.

Rømte fra Tunisia

Amri rømte fra Tunisia i 2011 til Italia da den arabiske våren veltet regimene i Tunisia og Libya.

Ifølge Politico hadde ikke Amri noen identifikasjonspapirer på seg da han kom til Italia og han hevdet han var født i 1994, og dermed fremdeles var mindreårig.

NB, STERKE BILDER: Skadde personer ligger på bakken minutter etter at lastebilen kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin. Vis mer

Mens voksne flyktninger fikk tillatelse fra de italienske myndighetene til å ta seg gjennom Italia mot resten av EU, ble mindreårige flyktninger satt i et midlertidig mottak.

Fengslet i fire år

Den voldsomme flyktningsstrømmen overrumplet den lille italienske øya, som ikke var skodd for pågangen.

Det førte til protester og opptøyer.

Amri deltok i en spesielt voldelig protest, da mottakssenteret ble satt fyr på og flere personer ble skadet. For sin medvirkning under opptøyene ble Amri dømt til fire års fengsel.

I 2015 ble han løslatt. Italia forsøkte å få ham utlevert til Tunisia, som nektet å ta ham i mot, og ble, på grunn av italiensk lovverk, nødt til å slippe ham fri.

JULEMARKEDET: Reporter Ralf Lofstad rapporterer utenfor julemarkedet i Berlin der 12 personer døde etter at en lastebil kjørte gjennom folkemengden. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Da han ble satt fri mistet italienske myndigheter oversikt over hvor Amri befant seg, men de tror han dro til Tyskland.

Opplysningene blir også bekreftet av Amris far, som har blitt intervjuet av en radiostasjon i Tunisia, skriver nyhetsbyrået AP. Han skal ha dratt til Tyskland for cirka ett år siden

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!