Tysk klesbutikk fikk navnet «Brevik»

Den omstridte tyske kleskjeden «Thor Steinar» er populær blant nynazister.

PROVOSERER:  Den tyske kleskjeden «Thor Steinar» har flere butikker i Tyskland, og klærne er populære i høyreekstreme miljøer. Tradisjonelt har kjeden kalt opp butikkene sine etter norske byer og tettsteder, som denne «Tønsberg». Bildet er tatt etter en demonstrasjon mot kjeden i mars 2008. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS
PROVOSERER: Den tyske kleskjeden «Thor Steinar» har flere butikker i Tyskland, og klærne er populære i høyreekstreme miljøer. Tradisjonelt har kjeden kalt opp butikkene sine etter norske byer og tettsteder, som denne «Tønsberg». Bildet er tatt etter en demonstrasjon mot kjeden i mars 2008. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjeden selger klær som er populære i høyreekstreme miljøer og har tradisjonelt kalt opp butikkene sine etter norske byer og tettsteder.

Navnevalget skaper reaksjoner både lokalt i den østtyske byen Chemnitz der forretningen åpnet torsdag og ved den norske ambassaden i Berlin, melder VG Nett.

- Vi beklager sterkt at det her skapes assosiasjoner til 22. juli, sier ambassadens presse- og kulturråd Anne-Kirsti Wendel Karlsen.

Eieren av nyetableringen, firmaet Mediatex, vil ikke kommentere hvorfor forretningen har blitt kalt «Brevik». Andre Thor Steinar-filialer har navn som «Tønsberg», «Trondheim», «Oseberg», «Haugesund», «Narvik» og «Larvik».

Utenriksdepartementet i Oslo og ambassaden i Berlin har i årevis forsøkt å stoppe bruken av det norske flagget og andre norske symboler i Thor Steinar-kolleksjonene.

- Vi synes på generelt grunnlag at det er beklagelig at norske stedsnavn og Norge som sådan assosieres med Thor Steinar og dermed med høyreekstreme miljøer. Vi har på vegne av mange kommuner oppfordret til ikke å bruke norske stedsnavn, men vi har dessverre ingen mulighet til å følge det opp i rettssystemet, sier Karlsen.

Partiene De grønne og det sosialdemokratiske SPD forbereder protester mot den nyåpnede butikken.

(NTB)


KONTROVERSIELL:  Den tyske kleskjeden har bestemt at deres nye butikk skal hete «Brevik». Her viser demonstranter sin motstand mot kjeden i 2007. Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP PHOTO DDP
KONTROVERSIELL: Den tyske kleskjeden har bestemt at deres nye butikk skal hete «Brevik». Her viser demonstranter sin motstand mot kjeden i 2007. Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP PHOTO DDP Vis mer