Tysk krigslager i Vestfold

Den tyske marinen har i 32 år hatt et krigslager på Vestre Bolærne i Nøtterøy kommune i Vestfold. Lageret med torpedoer, drivstoff, våpen, proviant og medisinsk utstyr skulle brukes av tyskerne ved et eventuelt krigsutbrudd i Oslofjorden og Skagerrak, skriver Lokalavisen Tønsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Borten, som var statsminister da krigslageret ble opprettet i 1965, ble ikke orientert om saken. Han reagerer med vantro på opplysningene.

- Opplysningene om at det skal ha vært et tysk krigslager i Oslofjorden fra 1965 må karakteriseres som helt fantastiske. Jeg ble aldri informert om noe slikt, sier Borten til avisen.

52 ansatte

Tre norske offiserer og 49 sivile har ifølge avisen vært lønnet av den tyske stat for å passe på lageret fram til det i forrige uke ble overtatt av det norske forsvaret.

- Lageret ble bygget av penger bevilget av NATO, men anlegget er aldri blitt benyttet av andre enn tyskerne, forteller orlogskaptein Stein Hansen. Han var sjef for anlegget de fire siste årene.

Opp i Stortinget

Nøtterøys ordfører, Svein Harding Hansen, sier han ikke har kjent til tyskernes våpenlager.

- Jeg blir ikke forundret av så mye mer. Enkelte avgjørelser i kommunen ligger utenfor min rekkevidde, sier han.

SVs forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, Hallgeir Langeland, har heller ikke visst om lageret.

- Dette virker mildt sagt merkelig, og er helt ukjent for oss, sier han. SVs forsvarspolitiske rådgiver, Rolf Vestviken, mener saken må opp i Stortingets spørretime.

- Disse opplysningene gjør meg nærmest lamslått. Dette må ligge farlig nær det vi kan kalle en utenlandsk base, og dermed være i strid med offisiell norsk basepolitikk, sier han.

- Ingen hemmelighet

Tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo (Ap) bagatelliserer opplysningene om det tyske våpenlageret.

- Lageret har ikke vært forsøkt hemmeligholdt, tvert om, det er vel kjent, sier han. Ifølge Kosmo er lageret etablert i full overensstemmelse med prinsippene om forhåndslagring som er vedtatt av Stortinget.

Lageret ble formelt avviklet 1. desember i år, noe som ifølge den tidligere forsvarsministeren skyldes vurderinger gjort av tyske myndigheter.

- Vi kan ikke tvinge dem til å lagre utstyr på Bolærne. Dessuten har tidene forandret seg, sier den tidligere forsvarsministeren til Lokalavisen Tønsberg.

(NTB)