Tysk kvinnelig fotograf drept i Afghanistan

AP-fotografen Anja Niedringhaus ble drept på jobb i dag. Bildet over tok hun i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tyske krigsfotografen Anja Niedringhaus er skutt og drept øst i Afghanistan, mens den canadiske journalisten Kathy Gannon er kritisk skadd, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Begge arbeidet for det amerikanske nyhetsbyrået AP. DPA siterer en polititalsmann i provinsen Khost, der de to ble skutt.

En mann i politiuniform har skutt de to utenlandske journalistene øst i Afghanistan. En talsmann for guvernøren i Khost omtaler drapsmannen som en reell politimann.

- Naqibullah, en politimann i Tani-distriktet i Khost, begynte å skyte mot to utenlandske journalister. En ble drept og en ble såret, sier Mobariz Zadran til Reuters.

Den norske journalisten Anders Sømme Hammer har de siste dagene oppholdt seg i naboprovinsen til Khost.

- Jeg kommer akkurat ned fra en tur i fjellet og har fått en sms om dette. Dere i Oslo vet nok mer om hva som har skjedd enn jeg akkurat i denne saken nå, sier Hammer til Dagbladet.

Han er den eneste norske journalisten som over tid har oppholdt seg i Afghanistan for å dekke konflikten. Han har dekket situasjonen for flere norske medier de siste årene, blant dem Dagbladet. Det er på ingen måte en ufarlig jobb.

Flere journalistdrap Flere journalister er den siste tiden drept i Afghanistan, blant dem Nils Horner, som jobbet for Sveriges Radio.

Den afghanske journalisten Sardar Ahmad, hans kone og to av barna hans ble nylig drept da flere tenåringer angrep Serena Hotel i Kabul. Niedringhaus var med å dekke drapet på sin afghanske kollega og tok blant annet bildet under, som viser politiets beslag etter terroraksjonen.

- Dette er den tredje journalisten som blir drept på noen uker. Det har vært veldig spent her nå og noen redaksjoner har valgt å evakuere eller avlyse turer. Men alle vi som er igjen her mener det er viktig at vi er her, sier Sømme Hammer.

Valg Sømme Hammer er i Paktiaprovinsen i det sør-østlige Afghanistan. De to journalistene ble angrepet i Khost, naboprovinsen til Paktia.

Niedringhaus har tidligere dekket krig og konflikt i blant annet Bosnia, Irak, Libya og Pakistan.

<strong>DREPT:</strong> Det var den tyske, anerkjente fotografen Anja Niedringhaus som ble drept i Afghanistan i dag. Her i et arkivfoto fra 2005. Foto: SCANPIX
DREPT: Det var den tyske, anerkjente fotografen Anja Niedringhaus som ble drept i Afghanistan i dag. Her i et arkivfoto fra 2005. Foto: SCANPIX Vis mer

Afghanistan avholder lørdag presidentvalg, og Taliban har på forhånd truet med en rekke angrep for å stanse valget.

Nesten 200 000 soldater er nå utstasjonert landet rundt for å forhindre angrep fra Taliban. Den islamistiske organisasjonen har sagt at de vil gjøre alt for å ødelegge valget.

Det er etablert sikkerhetssoner rundt alle valglokaler med politi i midten og militærstyrker rundt. Militæropperasjonen for å sikre valget blir omtalt som den største i Afghanistan siden Taliban falt.

<strong>SKUTT:</strong> APs korrespondent i Afghanistan og Pakistan Kathy Gannon sammen med skolejenter i Kandahar 1. oktober 2011.  Den kanadiske journalisten er nå hardt skadet etter et angrep mot henne og journalisten som tok dette bildet, Anja Niedringhaus. Foto: Anja Niedringhaus/AP
SKUTT: APs korrespondent i Afghanistan og Pakistan Kathy Gannon sammen med skolejenter i Kandahar 1. oktober 2011. Den kanadiske journalisten er nå hardt skadet etter et angrep mot henne og journalisten som tok dette bildet, Anja Niedringhaus. Foto: Anja Niedringhaus/AP Vis mer
<strong>Beslag:</strong> En afghansk etterretningsoffiser viser fram beslag etter angrepet mot Serena hotell 21. mars. Foto: Anja Niedringhaus/AP
Beslag: En afghansk etterretningsoffiser viser fram beslag etter angrepet mot Serena hotell 21. mars. Foto: Anja Niedringhaus/AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer