RYUGYONG: Dette bildet ble tatt i april i år. Sollyset reflekteres i hotellbygget. Foto: AP /David Guttenfelder / NTB scanpix
RYUGYONG: Dette bildet ble tatt i april i år. Sollyset reflekteres i hotellbygget. Foto: AP /David Guttenfelder / NTB scanpixVis mer

Tysk luksushotellkjede vil overta Nord-Koreas «Dommedagshotell»

Har tatt over 25 år å bygge og er usikkert om det vil noen gang åpnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blitt kalt «Fantom-hotellet» og «Dommedags-hotellet».

Det er 105 etasjer høyt, ligger midt i Nord -Koreas hovedstad Pyongyang, og har tatt 25 år å bygge. Nå åpner Ryungyong snart. Kanskje.

- Det vil åpne delvis, trolig, neste år, sa Reto Wittwer, sjef i luksushotellkjeden Kempinski, på en reiselivskonferanse i Seoul i dag, ifølge The Guardian.

Tyske Kempinski håper å kunne overta driften av hotellet sammen med kinesiske Beijing Travel Group.

Hotellet har vært under bygging, med flere stopp, siden 1980-tallet.

Innsiden var lenge totalt ukjent for omverden. Men tidligere i år dukket det opp dukket opp bilder som avslørte innholdet.

Da viste det seg at hotellet levde opp til de noe dystre tilnavnene.

Bildene, som var tatt av Beijing-baserte Koryo Tours, viste en stor, naken betong-lobby uten møbler eller noen form for utsmykning.

Selv om byggearbeidene kom igang igjen i 2008, etter en pause på 16 år da det ikke var penger å bygge for, virket åpningen den gang derfor langt unna.

Likevel hevdet Koryo Tours da ifølge BBC at hotellet skal åpnes innen to eller tre år.

I forkant av at siste runde av byggingen ble satt i gang, var planen å ha den utvendige konstruksjonen klar innen 2010, mens innsiden tidligst skulle være ferdig i 2012.

Tyskerne involverer seg neppe før det er ferdigstilt. Og forhandlinger foregår fortsatt, ifølge Kempinski.

- Ingen avtale er så langt underskrevet.

INNSIDEN: Dette bildet, som ble offentliggjort i september i år, viste at det fortsatt stod en del igjen før hotellet er klart for gjester. Foto: AP / Koryo Group / NTB scanpix
INNSIDEN: Dette bildet, som ble offentliggjort i september i år, viste at det fortsatt stod en del igjen før hotellet er klart for gjester. Foto: AP / Koryo Group / NTB scanpix Vis mer