Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysk motbakke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nær 100000 fagorganiserte marsjerte lørdag i protest mot Gerhard Schröders reformpakke, Agenda 2010. Reformpakken, som legges fram på sosialdemokratenes kongress 1. juni, inkluderer kutt i arbeidsledighetstrygden og regelendringer som gjør det lettere å gi folk sparken.

Sparepakken kommer som et resultat av de dystre utsiktene for tysk økonomi. Budsjettunderskuddet vil overstige tre prosent, som EU forlanger at alle medlemsland skal holde seg under. Antall konkurser har allerede nådd rekordhøyder, forbruket synker, investorene sitter på gjerdet, og industriproduksjonen er lavere. Lønninger og sosiale utgifter er 13 prosent høyere enn i USA, 43 prosent høyere enn i Storbritannia, og 59 prosent høyere enn i Spania. Bankene registrerer stadig større tap på sine utlån. I fjor hadde landets nest største bank, HypoVereinsbank, alene et samlet tap på nesten 25 milliarder kroner.

For to år siden lovet Schröder å få arbeidsledigheten ned. Den gangen var det 3,5 millioner arbeidsledige i Tyskland. I dag er det mer enn 4 millioner ledige, nesten 11 prosent av arbeidsstyrken. En sterk euro fører også til at eksporten er redusert. Fortsatt er 21 tyske selskaper blant de 500 største i verden, men flere av dem har flagget ut store deler av produksjonen til land hvor lønninger og produksjonskostnader er betydelig lavere enn i Tyskland.

Det tyske «Wirtschaftswunder» er blitt betydelig mindre «Wirtschaft», og det eneste under man håper på er å få budsjettet i balanse. Finansminister Hans Eichel kan imidlertid ikke se at det er realistisk før tidligst i 2006. Fagforeningene hevder at sparepakken ikke inneholder virkelige reformer, og at Agenda 2010 ikke vil skape en eneste ny arbeidsplass.

100 av landets ledende økonomer støtter imidlertid Schröders reformer, og ber ham om ikke å gi etter for fagforeningene. Reformer i tysk økonomi er åpenbart nødvendig. Økonomenes bekymring er likevel at de planlagte kuttene er for små, og kommer for seint.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media