Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tysk NATO-offiser brøt reglene

Ga ordre om flyangrep mot tankbiler i Afghanistan.

VENTER PÅ RAPPORTEN: Lekkasjer fra en NATO-rapport tyder på at oberst Georg Klein gjorde en feilvurdering da han autoriserte et flyangrep mot to tankbiler kapret av Taliban. 54 sivile døde i angrepet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VENTER PÅ RAPPORTEN: Lekkasjer fra en NATO-rapport tyder på at oberst Georg Klein gjorde en feilvurdering da han autoriserte et flyangrep mot to tankbiler kapret av Taliban. 54 sivile døde i angrepet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den tyske offiseren som ga ordre om flyangrepet mot tankbiler i Afghanistan fredag, brøt regelverket, viser en foreløpig rapport fra NATO.

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung, som har fått tilgang til rapporten, overskred oberst Georg Klein sine myndigheter og gjorde en mangelfull vurdering av situasjonen.

Flere titalls mennesker ble drept i angrepet i Kunduz-provinsen.

- Det er ingen tvil om at offiseren ikke respekterte beslutningsprosedyrene, sier en høytstående tysk NATO-offiser til avisen.

En slik beslutning burde ha blitt henvist til den NATO-ledede ISAF-styrken, påpeker han.

Amerikanske fly

Oberst Klein innkalte amerikanske krigsfly for å angripe to tankbiler som var kapret av Taliban.

Hensikten var å forhindre at tankbilene ble brukt som brannbomber mot NATO-styrkene.

Den foreløpige rapporten viser imidlertid at ISAF-soldatene ikke var utsatt for noen umiddelbar fare fordi tankbilene hadde kjørt seg fast i sanden, og var under nøye overvåking.

Beklager

ISAF har medgitt at flere av de drepte og sårede var sivile som hadde samlet seg rundt bilene for å få tak i drivstoff .

Ifølge lokale myndigheter ble minst 54 mennesker drept.

En talsmann for det tyske forsvarsdepartementet vil ikke kommentere avisens opplysninger, men sier de vil avvente den offisielle NATO-rapporten.

Den tyske regjeringen har så langt vært forsiktig i sine kommentarer.

Men tirsdag beklaget statsminister Angela Merkel at sivile liv gikk tapt.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media