Tysk naziparti kan få plass i Europaparlamentet

Ny dom gir høyreekstremistene håp.

DØMT: NPD sin toppkandidat Udo Voigt ble dømt til et års betinget fengsel. Nå håper partiet på en plass i EU-parlamente. Foto: Tobias Schwarz/ Reuters ( NTB Scanpix
DØMT: NPD sin toppkandidat Udo Voigt ble dømt til et års betinget fengsel. Nå håper partiet på en plass i EU-parlamente. Foto: Tobias Schwarz/ Reuters ( NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Tyskland prøver seg på nytt å forby det nynazistiske partiet Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD), har de stor sjanse for å komme seg inn i Europaparlamentet under valget den 25. mai. 

Partiet regnes som høyreekstremistisk, nynazistisk og fremmedfiendtlig. NPD er imot EU og vil at Tyskland trekker seg ut. De vil  erstatte euroen med med tyske mark, innføre grensekontroll og vil kaste utlendinger ut av Tyskland. 

Flere av politikerne er dømt for oppvigleri og skadeverk. Partiets toppkandidat i EU-valget, Udo Voigt, ble nylig dømt til et års betinget fengsel for oppvigleri. 
 
Tyskland slipper sperregrense Grunnen for at partiet nå kan få et mandat er at tysk høyesterett i februar i år bestemte at en nasjonal sperregrense ikke er lov under EU-valget.

Helt til nå hadde Tyskland en sperregrense på fem prosent, som førte til at bare under EU-valget i 1994 6,7 millioner tyske stemmer ikke telte. 

NPD ligger på rundt en prosent i Tyskland. 
- Vi kan bare si at NPD får maksimal to prosent i alle målinger, sier Torsten Schneider-Haase fra forskningsinstitut emnid. 

NPD fikk 0,9 prosent under EU-valget i 2004 og 1,3 prosent under parlamentsvalget i fjor. 2009 var de ikke med i EU-valget. Sannsynligvis holder det med litt under en prosent av stemmene for å få et mandat i Europaparlamentet. 

Ville ha sex med mann Partiet er omstridt i Tyskland. TV-kanaler og medier i hele landet utelukker NPD fra alle sendinger rundt valget.

Selv om partiet er i fyr og flamme over utsiktene til å få plass i EU-parlamentet, plages det av av forskjellige skandaler. Tidligere partileder Holger Apfel trakk seg i fjor etter  det kom fram at at han skal ha prøvd å få seksuell kontakt med en ung mann i partiet. 

Det kan hende NPD taper noen stemmer til Alternative für Deutschland, AFD, som er et nytt parti som ble funnet til Bundestagswahl i fjor. De regnes ikke som like høyreekstreme, men imot EU og euroen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer