Tysk naziparti kan få plass i Europaparlamentet

Ny dom gir høyreekstremistene håp.

DØMT: NPD sin toppkandidat Udo Voigt ble dømt til et års betinget fengsel. Nå håper partiet på en plass i EU-parlamente. Foto: Tobias Schwarz/ Reuters ( NTB Scanpix
DØMT: NPD sin toppkandidat Udo Voigt ble dømt til et års betinget fengsel. Nå håper partiet på en plass i EU-parlamente. Foto: Tobias Schwarz/ Reuters ( NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Tyskland prøver seg på nytt å forby det nynazistiske partiet Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD), har de stor sjanse for å komme seg inn i Europaparlamentet under valget den 25. mai. 

Partiet regnes som høyreekstremistisk, nynazistisk og fremmedfiendtlig. NPD er imot EU og vil at Tyskland trekker seg ut. De vil  erstatte euroen med med tyske mark, innføre grensekontroll og vil kaste utlendinger ut av Tyskland. 

Flere av politikerne er dømt for oppvigleri og skadeverk. Partiets toppkandidat i EU-valget, Udo Voigt, ble nylig dømt til et års betinget fengsel for oppvigleri.   Tyskland slipper sperregrense Grunnen for at partiet nå kan få et mandat er at tysk høyesterett i februar i år bestemte at en nasjonal sperregrense ikke er lov under EU-valget.

Helt til nå hadde Tyskland en sperregrense på fem prosent, som førte til at bare under EU-valget i 1994 6,7 millioner tyske stemmer ikke telte. 

NPD ligger på rundt en prosent i Tyskland. - Vi kan bare si at NPD får maksimal to prosent i alle målinger, sier Torsten Schneider-Haase fra forskningsinstitut emnid. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer