Tysk nei til atomkraft kan doble strømprisene

Svensk ekspert frykter økte strømpriser i hele Europa. Også her hjemme kan det bli dyrere.

STENGES:  Tysklands atomkraftverk har vært en viktig kilde til europeisk kraft, men innen 2022 skal samtlige kraftverk stenges. Foto: REUTERS/Staff/Files   (GERMANY - Tags: POLITICS DISASTER)
STENGES: Tysklands atomkraftverk har vært en viktig kilde til europeisk kraft, men innen 2022 skal samtlige kraftverk stenges. Foto: REUTERS/Staff/Files (GERMANY - Tags: POLITICS DISASTER) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tysklands beslutning om å stenge alle atomkraftverk kan føre til en dobling av strømprisen i hele Europa, ifølge svensk ekspert. Bellona frykter økte CO2-utslipp.

Professor Björn Karlsson ved universitetet i Linköping mener at Tysklands beslutning er «panikkartet», og at den vil kunne få store negative konsekvenser.

- Det er et enormt tilbakeslag for miljøet. Hver terawatt-time som produseres av atomkraftverkene og erstattes av fossilt brensel, innebærer utslipp av en million tonn CO2, sier Karlsson til nyhetsbyrået TT.

Han spår dessuten høyere strømpriser i hele Europa og tror prisene kommer til å dobles.

- Merkes i Norge Også i Norge vil strømprisen bli påvirket av at de tyske atomkraftverkene stenges, tror senioranalytiker Bengt Longva i analyseselskapet Nena.

- Stengingen av kraftverkene vil ha en betydelig effekt i Tyskland. Det vil også slå inn i Norden, fastslår Longva overfor NTB.

Årsaken er at det foregår kjøp og salg av kraft mellom Tyskland og de nordiske landene. Longva understreker imidlertid at strømprisen avhenger av en rekke forskjellige faktorer, og at det derfor er vanskelig å si nøyaktig hvor mye den vil stige her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer