Tysk pilot bergtatt av lofotfjellene

Landet for sent på rullebanen og krasjet

TRAFF STEIN: Etter landingen som skjedde alt for langt inn på rullebanen, kjørte flyet av enden av rullestripen og traff en stein. Flyet ble raskt skumlagt, men to om bord var skadd. Piloten på 61 år ble hardt skadd og siden bøtelagt. Foto: AVINOR
TRAFF STEIN: Etter landingen som skjedde alt for langt inn på rullebanen, kjørte flyet av enden av rullestripen og traff en stein. Flyet ble raskt skumlagt, men to om bord var skadd. Piloten på 61 år ble hardt skadd og siden bøtelagt. Foto: AVINOR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En tysk pilot og en passasjer ble skadd da flyet de satt i krasjet i en stein utenfor rullebanen på Svolvær lufthavn, Helle i Lofoten i 2007.

Nå har Statens havarikommisjon for transport konkludert og fastslår at flygeren ikke var oppmerksom nok under innflygning, kom for høyt inn og landet flyet alt for sent på rullebanen.Rullebanen i Svolvær er 857 meter lang, og piloten er vant med å lande på en bane i Tyskland som er 520 meter.

Flyet han førte trenger enda mindre rullebane under landing med optimale forhold, men granskerne mener at flyet kan ha hatt for høy fart og for stor høyde mot landingsstripen. Kombinert med kortere oppbremsingsdistanse, var ulykken et faktum.

Bøtela pilotenDen 61 år gamle flygeren har ikke vært så samarbeidsvillig som Havarikommisjonen kunne tenke seg for å konkludere. Norsk politi har gitt tyskeren et forelegg som han først vedtok, men som siden er bestridt av en norsk advokat som representerer flygeren.

Havarkommisjonen skriver i sin rapport:

«Vitner har forklart at flyet kom inn høyere enn normalt, pendlet flere ganger om senterlinjen og at settingspunktet var langt inn på rullebanen. Fartøysjefen har forklart at flyet kom høyt inn og at han landet halvveis inn på rullebanen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer