- GLEDELIG: Robert Hebras (86), her tilbake i Oradour-sur-Glane tidligere i år, var en av de svært få innbyggerne som overlevde massakren. Han er gledelig overrasket over de nye arrestasjonene av mulige krigsforbrytere. Foto: JEAN PIERRE MULLER / AFP / SCANPIX
- GLEDELIG: Robert Hebras (86), her tilbake i Oradour-sur-Glane tidligere i år, var en av de svært få innbyggerne som overlevde massakren. Han er gledelig overrasket over de nye arrestasjonene av mulige krigsforbrytere. Foto: JEAN PIERRE MULLER / AFP / SCANPIXVis mer

Tysk politi aksjonerte mot gamle SS-soldater

Ransaket boligene til seks menn mistenkt for å ha deltatt i massakre i Frankrike. - Gledelig overraskelse, sier overlevende Robert (86).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massakren i den franske landsbyen Oradour-sur-Glane en junidag i 1944 kostet 642 mennesker livet.

Soldatene bak massakren tilhørte en enhet innen tyske Waffen-SS som gikk under navnet Der Führer.

Innbyggerne i landsbyen ble først samlet på torget, og kvinner og barn ble deretter stuet inn i landsbyens kirke og gasset. Kirken ble deretter påtent. Rundt 200 av de drepte var barn.

Mennene ble skutt og hele landsbyen ble deretter brent ned. Den ble aldri gjenoppbygd etter krigen.

De seks tyske mennene som fikk politiet på døren mandag, var alle 18 og 19 år da massakren fant sted. Alle har tidligere nektet for å ha deltatt i massakren, eller de har ikke vært i stand til å avgi forklaring, opplyser påtalemyndigheten i Düsseldorf.

Politiet lette mandag etter dagbøker eller annen dokumentasjon som eventuelt kan knytte de seks mennene til hendelsene i den franske landsbyen, men utbyttet ble magert.

I Frankrike regnes massakren i Oradour-sur-Glane som et av de fremste symbolene på nazistenes brutalitet under krigen.

En av de siste overlevende fra massakren ble overrasket da han fikk høre om mandagens politiaksjon i Tyskland.

- Jeg er overrasket, gledelig overrasket over at letingen fortsatt pågår, at de fortsatt jakter på disse kriminelle, sa 86 år gamle Robert Hebras.

- Det vil overraske meg om det var disse menneskene som ga ordrene. De var på alder med meg, knapt nok 19 år gamle da det skjedde, sa han.

Rundt 60 tyske soldater ble på 1950-tallet stilt for retten i Frankrike i forbindelse med massakren, og 20 av dem ble funnet skyldige. Alle ble løslatt i løpet av få år.

(NTB)


KRIGSFORBRYTER: Heinz Barth, den eneste offiseren i SS som var direkte involvert i massakren, ble pågrepet i 1981 og er den eneste som har blitt formelt dømt.  Barth døde i 2007. Foto: DPA / AFP / SCANPIX
KRIGSFORBRYTER: Heinz Barth, den eneste offiseren i SS som var direkte involvert i massakren, ble pågrepet i 1981 og er den eneste som har blitt formelt dømt. Barth døde i 2007. Foto: DPA / AFP / SCANPIX Vis mer