Tysk politi endevendte ti adresser i kjemperazzia mot billetthaiene

Garnet snører seg sammen etter Dagbladet-avsløringer.

I STABLER: Dette er et bittelite utvalg av billettene Euroteam solgte under 2006-VM i Tyskland. Nå forsøker både norske, tyske og britiske myndigheter å dra svartebørsmarkedet opp med rota etter Dagbladets avsløringer. Foto: Privat
I STABLER: Dette er et bittelite utvalg av billettene Euroteam solgte under 2006-VM i Tyskland. Nå forsøker både norske, tyske og britiske myndigheter å dra svartebørsmarkedet opp med rota etter Dagbladets avsløringer. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| •  Les alle Dagbladets billettavsløringer her.

(Dagbladet): Det brenner under føttene på svartebørshandlerne og deres utro kontakter på det legale billettmarkedet.

En intern etterforskningsrapport fra det britiske datatilsynet viser hvordan både FIFA, Datatilsynet, britiske The Information Commissioner og det Zürich-baserte FIFA-selskapet Match alle driver en hvileløs jakt på en utro tjener.

Tyskland Og nå bistår også tysk politi i klappjakten.

På ordre fra statsadvokaten har politiet nå ransaket både det tyske fotballforbundet DFB og billettselskapet CTS' hovedkontor i Bremen, i tillegg til i flere private leiligheter.  

To personer er siktet: En DFB-medarbeider og det som betegnes som «en medarbeider fra billettmarkedet». 

Begges beskyldes for å ha hentet ut 70 000 billetter fra DFB og CTS sin kontingent, og for å ha solgt disse til en svartebørshandler mot kommisjon.  

- Vi har etterkommet våre plikter som vitner, og har gitt innsyn og våre forklaringer. Utover det har vi fra vår side anmeldt forholdet. Det er i høyeste grad i DFBs interesse at saken blir oppklart og at vi får klarhet i hva som er skjedd, sier DFBs generalsekretær Wolfgang Niersbach.

Luksus Dagbladet har avslørt hvordan en ansatt i Match tilbød lister med sensitive persondata på 250 000 billettkjøpere for salg.

TAUS: Euroteam-styreleder Andreas Gyrre har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag. Foto: Privat
TAUS: Euroteam-styreleder Andreas Gyrre har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag. Foto: Privat Vis mer

Dette er lister denne personen fikk kontroll over via et annet billettselskap i forbindelse med VM i fotball i 2006.

Listene ble tilbudt svartebørshaier for millionbeløp.

VIP-pakker til årets VM i Sør-Afrika er også blitt tilbudt under bordet, slik Dagbladet avslørte i forrige måned. Da tilbød en utro FIFA-tjener luksuspakkene via et Berlin-basert reisebyrå.

I en e-post sendt fra daglig leder i reisebyrået den 18. januar i år, til kjente svartebørshaier, heter det at «en kollega vil følge dere opp vedrørende Sør-Afrika. N.N (den Match-ansatte, red. anm.) tar seg av salgsbiten».

Synder 3. september møtte den bitiske etterforskningslederen FIFAs ansvarlige for datasikkerhet. Ifølge det interne etterforskningsnotatet som ble skrevet etter møtet, og som Dagbladet har tilgang til, mistenker FIFA en tidligere samarbeidspartner for å være involvert.

- Etterforskningen vil fokusere på det tyske selskapet CTS Eventim, som var ansvarlig for billetter til VM i 2006. Det vil ha vært dette selskapet som var ansvarlig for listene, heter det i rapporten.

Og samtidig som FIFA har utpekt en synder etter Dagbladets avsløringer, slo tysk politi til mot CTS i en voldsom politiaksjon.

Ifølge avisa Süddeutsche Zeitung hadde 70 000 billetter fra det tyske fotballforbundet havnet på svartebørs i 2006.

Nordmenn Dagbladet har i tillegg vist at billetter fra forbundene i blant andre Tanzania, Iran, Costa Rica, Liberia og Ghana havnet på svartebørs.

FRÅDER: FIFA-president Sepp Blatter og PR-sjef Nicolas Maingot. Foto: AP/Scanpix
FRÅDER: FIFA-president Sepp Blatter og PR-sjef Nicolas Maingot. Foto: AP/Scanpix Vis mer

CTS Eventim er verdens nest største billettselskap.

Under VM i 2010 overtok Match Services FIFAs billettsalg. Selskapet eies av Jaime Byrom. Han ble avhørt av britiske myndigheter 1. september:

- Mr Byrom hevder at selskapet som kjøpte billettlistene er det norske selskapet Euroteam, heter det i rapporten.

Lovbrudd Det britiske datatilsynet slår fast at kjøp og salg av billettlister med sensitive persondata, slik Dagbladet har kartlagt, bryter med britisk, tysk og norsk lov.

Derfor har også britiske tilsynsmyndigheter iverksatt en omfattende etterforskning i samarbeid med tyske og norske kolleger.

Det norske Datatilsynet slo mandag til mot Euroteams hovedkvarter i Oslo, på oppdrag for britiske kolleger.

Som Dagbladet tidligere har omtalt er det britene som samordner aksjonen mot svartebørshaier.

- Vi etterforsker denne saken sammen med flere myndighetsinstanser, men kan ikke kommentere ytterligere, skriver PR-sjef Nicolas Maingot i FIFA i en e-post til Dagbladet i dag.

MILLIONVARE: Slike billettlister er tilbudt solgt på svartebørsen av en utro FIFA-tjener. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MILLIONVARE: Slike billettlister er tilbudt solgt på svartebørsen av en utro FIFA-tjener. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra tysk politi eller styreleder Andreas Gyrre i Euroteam.

MOPED I STUA: Euroteam omsatte i VM-året 2006 for 220 millioner. De ansatte badet i penger og festet vilt. Foto: Privat
MOPED I STUA: Euroteam omsatte i VM-året 2006 for 220 millioner. De ansatte badet i penger og festet vilt. Foto: Privat Vis mer