Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysk politi mener det er svært høy sannsynlighet for at IS-lister er ekte

Lekket liste med 22.000 IS-medlemmer fra 51 ulike land kan få stor betydning i kampen mot IS.

I RAQQA: Bildet viser militante islamister som veiver med IS-flagget i en parade i gatene i syriske Raqqa i 2014. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
I RAQQA: Bildet viser militante islamister som veiver med IS-flagget i en parade i gatene i syriske Raqqa i 2014. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politi sier at registreringsskjemaene for tusenvis av IS-krigere etter alt å dømme er ekte.

- Vi antar at det er en svært høy sannsynlighet for at dette er ekte dokumenter. Vi tar dem derfor i betraktning når det gjelder politiarbeid og sikkerhetstiltak, sier talsmann for tysk politi, Markus Koths.

Listene inneholder blant annet navn på tyske jihadister, ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

LES OGSÅ: Han hadde tilgang på IS' innerste hemmeligheter. Nå røper han dem

TV-kanalen Sky News har meldt at skjemaene inneholder informasjon om 22.000 IS-medlemmer fra 51 ulike land, blant annet i Nord-Europa.

Det er ikke kjent om de inneholder navn på skandinaviske fremmedkrigere, men ifølge den svenske terrorforskeren Hans Brun vil opplysningene kunne hjelpe svenske myndigheter med å spore opp tidligere ukjente IS-medlemmer.

- Forutsatt at listen er ekte, er det et tegn på at noen i IS har slurvet med den operative sikkerheten. Det er farlig og direkte skadelig for IS, sier Brun, som er forsker ved King's College i London.

Skjemaene er lastet ned på en minnepinne som en IS-avhopper skal ha gitt til politiet. I skjemaene har jihadistene svart på 23 spørsmål. Dokumentene inneholder opplysninger som navn, adresser, telefonnummer og kontaktpersoner og ser ut til å være fra slutten av 2013.

(NTB)