Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet i Berlin:

Tysk politi planlegger aksjon utenfor Düsseldorf: - Leter etter en tunisisk mann

Fant ID-papirer i semitraileren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / BERLIN (Dagbladet): Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at politiet i Tyskland planlegger en snarlig aksjon i delstaten Nordrhein-Westfalen, utenfor Düsseldorf.

Ifølge den tyske avisa Der Spiegel leter de etter en mann med opprinnelse fra Tunisia. Han skal være født i 1992, ifølge politikilder.

Navnet hans skal være «Anis A», melder flere tyske medier, blant annet Bild.

24-åringen skal være en del av et islamistisk miljø.

Avisa B.Z. skriver at den antatte gjerningspersonen er kjent av politiet fra før, for vold. Han skal ikke ha vært tiltalt eller dømt, fordi han har vært forsvunnet.

Fant ID i traileren

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Ifølge Der Spiegel har de funnet identifikasjonsdokumenter i semitraileren som kjørte inn i en folkemengde og drepte tolv mennesker ved Breitscheidplatz vest i Berlin mandag kveld. 48 personer ble såret.

Dokumentet kan være en oppholdstillatelse med personalia, funnet på golvet i vogntoget, skriver avisa Tages Anzeiger som siterer flere medier.

Oppholdsdokumentene skal være utstedt av myndighetene i Nordrhein-Westfalen, er derfor de søker der, skriver avisa B.Z.

“Report München” på kanalen ARD melder at politiet har konsentrert etterforskningen om salafistmiljø vest i Tyskland.

Lederen for det tyske politiforbundet sa onsdag at han er overbevist om at gjerningsmannen snart blir tatt, skriver NTB.

– Jeg er ganske sikker på at vi kan presentere en ny mistenkt så tidlig som i morgen eller i nær framtid, sier André Schulz til TV-kanalen ZDF og viser til både «gode bevis» og «mange ledetråder».

Julemarkedene åpnes i dag

24-åringen, som ifølge tyske medier politiet leter etter, går under flere dekknavn.

Ifølge flere tyske medier har politiet også lett etter gjerningspersonen på sykehus i Berlin.

I går holdt julemarkedene i Berlin stengt. I dag vil de åpnes igjen, men åstedet ved Breitscheidplatz vil være stengt til i morgen.

Flere spor

The Guardian melder at politiet har over 500 ledetråder å gå etter, blant annet DNA, fingeravtrykk og GPS-data. Også flere vitneobservasjoner har vært til hjelp for politiet, ifølge Der Spiegel.

Mandag ble en 23 år gammel pakistansk asylsøker arrestert. I går ble han løslatt, og politiet jobber nå iherdig med å finne ut hvem som står bak angrepet.

IS hevder at det er de om står bak terrorangrepet. I går gikk de ut med en melding gjennom sitt nyhetsbyrå.

Tror sjåføren levde

Da semitraileren kjørte inn i en folkemengde ved Breitscheidplatz mandag kveld var den polske sjåføren i førerhuset.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble han først skutt med et småkalibret våpen etter at lastebilen hadde stanset, og etterforskere lurer på om han kan ha forsøkt å stanse angriperen ettersom han også bar tydelige tegn på å ha vært i en slåsskamp.

- Han må ha kjempet imot. Tilsynelatende trakk terroristen en kniv og stakk flere ganger, mens polakken grep fatt i rattet for å redde menneskeliv, sier en ikke navngitt etterforsker til Bild.

BERLIN: Dagen etter lastebilen kjørte inn i folkehavet på et julemarked i Berlin. Blomster og lys settes ned for å minnes ofrene.  Foto: Per Ervland / Dagbladet
BERLIN: Dagen etter lastebilen kjørte inn i folkehavet på et julemarked i Berlin. Blomster og lys settes ned for å minnes ofrene. Foto: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!