Tysk politi ser islamister som stor trussel

En betydelig trussel mot landets indre sikkerhet, mener politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politi har aksjonert mot islamistiske grupper flere ganger den siste uka. Islamistene er en betydelig trussel mot landets indre sikkerhet, mener politiet.

Mandag opplyste statsadvokaten i München at det er innledet etterforskning mot ti radikale muslimer på grunn av det radikale budskapet de har spredt på seminarer og fordi de ti mistenkes for å ha dannet en kriminell organisasjon.

Hets mot andre folkegrupper, radikalisering av seminardeltakere og rekruttering til hellig krig er også blant forhold de ti etterforskes for, opplyste statsadvokat Anton Winkler.

Razzia

Etterforskningen settes i gang bare en uke etter at tysk og belgisk politi i fellesskap gjennomførte en aksjon i åtte forskjellige byer, de fleste i Tyskland.

Boliger, forretningslokaler og religiøse samlingssteder ble gjennomsøkt av politiet som først og fremst jaktet på bevis for økonomiske misligheter. Tysk politi aksjonerte i München, Berlin, Köln, Hamm, Bornheim, Kerpen og Garching, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Politiet tror gruppen står i forbindelse med blant annet Det muslimske brorskap.

Tatt av flyet

Bare dagen etter den omfattende politiaksjonen gikk tysk politi på nytt til aksjon, denne gangen på flyplassen i Frankfurt.

Der satt tre islamister i et passasjerfly for å reise til Qatar, for deretter å fly videre til Pakistan og ta seg til islamistiske treningsleirer i grenseområdet Pakistan-Afghanistan, ifølge avisen Die Welt.

En av de tre, omtalt som Mohammed M., ble tatt av flyet og fratatt passet, noe politiet sier man kan gjøre på mistanke om at han var på vei til å gjøre noe ulovlig. Mannen er tysk statsborger, men av afghansk opprinnelse. De andre to var begge tyskere som har konvertert til islam, og overfor dem kunne politiet ikke gripe inn.

Alle tre skal ifølge politiet ha tilhørt samme moské i Hamburg og ha kjent hverandre lenge. Men ingen av dem skal ha vært kategorisert av politiet som farlige.

Propaganda på tysk

Utviklingen i år omfatter også offentliggjøring av flere nye propagandavideoer for hellig krig på tysk. En ble kjent i januar, den andre i februar, begge i navnet til Usbekistans islamske bevegelse, en gruppe med hovedkvarter i grenseområdet Pakistan-Afghanistan.

To menn som kaller seg henholdsvis Abu Adam og Abu Ibrahim leste opp budskapet på hver sin video. Begge er identifisert av tysk politi som et brødrepar fra den tidligere tyske hovedstaden Bonn, Mounir og Yassin C. Begge er født i Tyskland, men har marokkansk bakgrunn, ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- Vi slår oss ikke til ro før alle muslimske spørsmål er løst, lød budskapet fra Yassin C.

Brødrene C. skal også ha tilhørt samme krets i Bonn som Bekkay Harrach, en annen tysk-marokkaner som i år har offentliggjort to videobudskap på tysk på vegne av terrornettverket al-Qaida.

Frykter angrep

Attentatforsøkene mot to tog ved hjelp av kofferter fulle av sprengstoff mislyktes i 2006, men det tyske overvåkingspolitiet BfV holder høy beredskap mot mulige nye terrorangrep.

- Faren er meget stor for at det gjennomføres et terrorangrep i Tyskland av islamister, sa BfV-sjef Heinz Fromm til Hamburger Abendblatt forrige måned.

- De offentliggjorte, tyskspråklige videoene viser at det finnes personer som retter seg inn mot tyske mål i inn- og utland.

Overfor avisa Die Welt sa han også at antall islamister i Tyskland er steget, og det samme gjaldt antall reisende mellom Tyskland og det pakistansk-afghanske grenseområdet.

(NTB)